În luna iubirii, iubește-te pe tine: 13 practici de self care care te vor învăța să te îndrăgești

Dacă simți cum inima începe să îți bubuie în piept din primele zile ale lui februarie, și nu pentru că sufletul ți-e mângâiat de fiorii iubirii, ci fiindcă mintea ți-e tulburată de presiunea acestor sărbători comerciale ale dragostei, e cazul să „schimbi foaia”. Pentru prima dată, ce spui dacă ai așterne pe ea gânduri și cuvinte tandre nu pentru partener, ci pentru tine?

Self care-ul sau, mai pe românește, „grija de sine” e cel mai hip și mai nou curent din psihologie și lifestyle. Însă trebuie să recunoaștem că acest trend nu numai că nu ne displace, dar chiar ne bucurăm că a devenit o modă. Ideea de a rezerva zilnic (sau cât de des poți) timp numai pentru tine e atât de îmbucurătoare și de îmbătătoare, încât e evident că am fost mult prea mult timp absente de la datoria sacră față de sine.

Nu poți „turna dintr-un pahar gol”, spun vorbitorii de limbă engleză, și ce metaforă revelatoare! Așa cum în avion ești sfătuit/ă să îți pui mai întâi ție masca de oxigen și abia apoi să te îngrijești de nevoile celorlalți, e ceva profund uman și ispititor în această idee, de a avea grijă de noi mai întâi de toate. Nu e egoism, ba dimpotrivă, e generozitate în cea mai profundă semnificație a cuvântului: asigurându-te că ești bine, vei avea de unde să dăruiești celorlalți. Umplându-ți singură rezervorul cu energie ai să poți goni cu viteză maximă în ajutorarea celorlalți.

Așadar, găsește mai jos câteva practici de self care care te vor ajuta să transformi luna februarie în luna iubirii de sine!

Nu fă nimic… imediat productiv!

Să dai fiecărui moment o însemnătate productivă nu e… productiv pe termen lung. Din păcate, mulți dintre noi am fost învățați să căutăm în fiecare activitate un scop sau un obiectiv, ceea ce poate duce la epuizare, depresie sau anxietate. Mintea și trupul au nevoie de pauză, iar vinovăția amară pe care o resimți când îți rezervi timp pentru tine e semn clar că ai căzut în capcana acestei mentalități păguboase. Tu alegi natura „nimicului”: fie că te uiți la un episod din serialul preferat, citești o carte bună sau pur și simplu te zgâiești pe pereți, curând vei realiza că ceea ce e un nimic din perspectiva agendei tale zilnice poate fi totul pentru minte sau suflet.

Ieși la o plimbare la prânz!

Ți-au mai rămas 10 minute din pauză? Dă roată locației unde lucrezi sau, dacă muncești de acasă, fă o plimbare prin aerul proaspăt de afară. S-a demonstrat că așa nu numai că îți pui sângele în mișcare și combați sedentarismul, dar îmbunătățești concentrarea și acuitatea cognitivă.

Încheie baia cu un jet de apă rece!

La început va fi într-adevăr o provocare, dar cu timpul acest gest simplu se poate transforma într-o dependență. Sunt multiple motivele pentru care e o practică de self care: îmbunătățește circulația, tonifică pielea, dă fermitate sânilor, reduce celulita și îți dă un boost de energie. Dar studiile au constatat și alte atuuri, mai puțin evidente: dușurile scoțiene eliberează endorfine, „hormonul fericirii”. Doar 30 de secunde sub ploaia de gheață sunt suficiente!

Înzecește beneficiile cu un gel de duș exfoliant! Cel de la Yari, cu curcumă și ghimbir, e un adevărat spectacol revitalizant. Aroma proaspătă te energizează la fel de tare ca apa rece, iar particulele celulozice derivate din vegetale și sâmburi de caisă vor elimina celulele moarte, pentru o dispoziție cuceritoare. Gelul de duș curăță în profunzime pielea, eliberează porii și uniformizează culoarea.

Fă-ți manichiura și/sau pedichiura

Acest gest de self care are un mare atu, acela că dăruiește zilnic beneficii, precum un copac roditor și încărcat de poame din belșug. Mâinile sunt cartea ta de vizită, așa că te vei simți automat mai încrezătoare de câte ori „dai cu ochii” de manichiura îngrijită, însă pedichiura va constitui o surpriză și mai plăcută. Tălpile moi de bebeluș fac somnul de noapte mai plăcut, în vreme ce unghiile acelea colorate îți ridică instant moralul dimineața.

Prezervă frumoasa ta operă cu crema de mâini cu vitamina E Hands @Work – Soft. Se absoarbe rapid și nu lasă urme grase, hidratând și protejând pielea sensibilă. Stratul protector e scut împotriva uscării provocate de spălarea frecventă a mâinilor sau de expunerea la agenți sau materiale agresive, în vreme ce vitamina E îmbunătățește moliciunea și elasticitatea!

Bea ceai!

Nu numai că miroase demențial, dar o ceașcă de ceai verde neutralizează radicalii liberi și previne îmbătrânirea, în timp ce studiile au arătat că consumatorii de ceai negru aveau un risc mult mai scăzut de a se îmbolnăvi de inimă. Și nu numai! Ritualul preparării ceaiului, cu privirea pironită reflexiv asupra apei care fierbe și zgomotul mângâietor al lichidului ce gâlgâie, turnat peste pliculeț, în cana preferată, relaxează instant. Iată o pauză de self care ce poate fi bifată zilnic!

Inundă camera cu lumină!

Stilul de viață actual pune probleme ritmului circadian, de aceea e esențial ca, de acum te trezești, să dai de înțeles organismului că a început o nouă zi! Cum? Deschide larg ferestrele, indiferent de vreme, inhalând aer proaspăt și lăsând lumina zilei să te scalde în energie binefăcătoare. La fel, mininzează expunerea la lumina artificială și la birou și evită să îți începi ziua alături de telefon, devansând utilizarea tehnologiei până după micul dejun.

Donează-ți timpul!

Dedicându-te acțiunii favorite prin cauze de voluntariat nu numai că servești unei lumi mai bune, dar îți face un bine și ție. Tot mai multe studii accentuează că suntem creați pentru a fi buni, iar acțiunile de implicare socială scad anxietatea, singurătatea și neîncrederea în sine.

Cumpără-ți un buchet de flori!

Ți se întipărește un zâmbet imens pe față de cum zărești buchetul colorat, nu? Nu aștepta să îți fie dăruit sau să vină o ocazie specială, simplul fapt că ești în viață și că ai învățat să te îngrijești merită sărbătorit, nu?

Așterne o mască de față!

Marele atu, după părerea noastră, al măștilor șervețel, e că le poți folosi oricând și oriunde! Curăță tenul, apoi răsfață-l cu o astfel de mască. Nu uita să faci fețe amuzante și chiar să te surprinzi într-un selfie ca să maximizezi buna dispoziție. Rich Moist Soothing Tencel Sheet Mask de la Dear, Klairs e ideală pentru tenul uscat și tern, având o compoziție pe bază de ceramide, Aloe Vera, Pantenol, acid hialuronic și alte ingrediente hidratante, ce sunt absorbite instantaneu. Suprafața dublată cu material textil de bumbac și tencel 100% scade riscul de iritare și aderă perfect la chip.

Fă o poză!

Că tot am adus vorba de selfie-uri, să știi că cercetările sunt de părere că persoanele care obișnuiesc să preia instantanee cu telefonul zilnic sunt mai prezente în viețile lor și mai conștiente de beneficii. Ce spui dacă, în loc să „te plimbi” aiurea pe profilurile sociale ale celorlalți, ți-ai propune să creezi un jurnal vizual în care să adaugi imagini în fiecare zi? La finalul anului, bucuria va fi mai mare de 365 de ori!

Noua mea filosofie, JOMO!

Am fost bombardați de ani buni cu provocările FOMO (Fear of Missing Out – teama de a rata ceva), dar cum toată această presiune a avut rezultate dezastruoase, suflarea mai înțeleaptă a globului ne-a convins să ne molipsim mai degrabă de JOMO (Joy of Missing Out – bucuria de a rata ceva, de a nu fi părtași la fiecare eveniment). Propune-ți în mod conștient să nu participi la fiecare ocazie specială și să mai refuzi invitații ca să încetinești ritmul de a trăi.

Ai grijă de scalpul tău!

E, fără urmă de îndoială, una dintre cele mai neglijate părți ale corpului nostru! Însă atunci când te mănâncă pielea capului, când ai mătreață sau coji ori pur și simplu când resimți disconfort din cauza scalpului uscat, efectele se resimt și psihologic. Investind într-un produs de îngrijire a scalpului, precum una dintre vedetele noastre de la Natural Hysteria, uleiul fortificant pentru scalp și păr cu rozmarin și mentă Rosemary Mint de la Mielle, o să simți instantaneu un flux de încredere. Produsul încurajează creșterea sănătoasă a părului, revigorând scalpul, dar e magic și pentru netezire și pentru îngrijirea vârfurilor despicate.

Planifică o călătorie!

E clar că o vacanță e balsam pe suflet, dar cine are posibilitatea să o bifeze pe cât de des și-ar dori? Să visezi însă la una nu te costă nimic. Creează mood board-uri pe care să adaugi fotografii cu locurile preferate, interesează-te de oferte, caută cazare, citește bloguri de călătorie, etc. Când pleci propriu zis în concediu, ia o agendă unde să notezi, la finalul zilei, câteva gânduri despre peripețiile tale. Poți astfel crea propriul jurnal de travel pe care să îl accesezi oricând, iar fericirea ta „va face pui”.

Ce spui? Tu ce practici de self care folosești atunci când simți că e cazul să te îndrăgostești de tine? Facem din luna februarie luna iubirii de sine?

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *