E pielea ta stresată? 12 moduri prin care o poți „destresa”

E pielea ta stresată? 12 moduri prin care o poți „destresa”

Ți s-a întâmplat vreodată să te confrunți cu erupții acneice aparent „din senin”, fără să reușești să identifici un motiv pentru declanșarea acestui fenomen? Ai observat că pielea se îngrașă mai repede sau că îți apar coșuri atunci când ești stresată? Să nu crezi că e numai rezultatul închipuirii tale; dimpotrivă, stresul afectează nu numai psihicul, dar și pielea, respectiv cel mai întins organ de apărare al corpului.

Cum? Cine? Ce să fac în această privință? Îți spunem mai jos!

Care sunt semnele că pielea ta e stresată

Nu îți dai tot timpul cu ușurință seama care sunt efectele stresului asupra pielii, pentru că „ucigașul tăcut”, cum i se mai spune, operează „cu viclenie”, practic exacerbând semnele afecțiunilor cu care te confrunți deja.

Iată mai jos câteva semne care pot da de gândit că pielea ta se simte tot mai stresată în ultima vreme:

  • roșeață;
  • uscăciune;
  • erupții acneice;
  • inflamație;
  • deshidratare;
  • mâncărime;
  • iritații;
  • senzație de usturime sau de arsură;
  • lipsă de luminozitate sau aspect tern.

Dacă oricare dintre aceste simptome apare brusc, atunci sunt mari șanse să fie doar modul pielii tale de a-ți transmite, alarmată, că are nevoie de o pauză. Dacă însă e vorba despre probleme cu care te „războiești” de la o vreme, înseamnă că poate fi vorba despre o altă afecțiune și în acest caz cel mai bine e să consulți un medic.

Cine îți stresează pielea?

Bună întrebare, ce să zicem, dar oare cum te-ai simți dacă ai ști că răspunsul este… chiar tu? Dar să o luăm punct cu punct!

Rutina de skincare. Nu ai fi crezut că ce era menit să îmbunătățească condiția pielii poate fi de fapt un stresor, nu? Dar atunci când folosești produse de îngrijire nepotrivite pentru tipul tău de ten, pielea se stresează ca reacție instinctivă de apărare. Se va simți cu precădere agresată dacă o „bombardezi” cu produse cosmetice cu iritanți, cu substanțe sintetice sau cu parfumuri, alcool sau parabeni, dar, atenție, și dacă „o superi” cu cosmetice altfel impecabil concepute, dar pentru alt tip de ten. De exemplu, gamele de skincare pentru tenul uscat pot conține hidratanți „grei”, de categorie superioară sau emolienți ocluzivi, care vor constitui un stres pentru pielea normală sau grasă. De partea cealaltă, exfolierea intensivă sau abuzul de acid salicilic pot dăuna profund pielii uscate.

Factori de mediu care provoacă stres. Aici adăugăm poluarea, fumatul, toxinele, mediul prea uscat sau expunerea solară, prin radiațiile UVA și UVB, ce produc arsuri sau alergii solare.

În fine, stresul la care e supus organismul afectează și pielea. De ce? Pentru că va crește nivelurile de cortizol, astfel sporind inflamația ce exacerbează afecțiunile cutanate. Mai departe, stresul poate accentua producția de sebum, conducând la blocarea sau înfundarea porilor și la instalarea acelui aspect gras, lucios, iar împreună pot să determine apariția acneei. Pe de altă parte, stresul e „ renumit” și pentru „superputerea” de a acutiza afecțiuni dermatologice precum psoriazisul, rozaceea sau eczema.

Cum îți poți „destresa” pielea

Aruncă un ochi pe rutina ta de skincare. Ia-o la puricat de ingrediente care pot provoca stresul: acizii AHA și BHA, prea mult retinol sau combinarea nepotrivită a acestor iritanți. În cazul tenului gras, cosmeticele comedogenice (care înfundă porii) pot constitui o sursă de stres. Cine mai poate fi „vinovatul”? Un intrus în ritualul de îngrijire a pielii, cum ar fi un produs nou adăugat sau un ingredient pe care tocmai l-ai încercat și nu îl mai folosiseși până acum.

Simplifică îngrijirea pielii. Nu trebuie să suprapui 10 produse pe piele, de multe ori o abordare minimalistă, cu gel de curățare, un serum și o cremă e suficientă.

Fă sport. Mișcarea fizică îți va destresa pielea așa cum îți destresează și mintea, și trupul.

Practică tehnici de calmare. Fie că e vorba despre yoga, exerciții de respirație, rostirea de mantre, rugăciune sau meditație, important e să simți că te liniștești.

Stabilește limite. E OK să spui nu, e OK (ba chiar indicat uneori!) să îi dezamăgești pe ceilalți, mai ales atunci când prețul e împăcarea cu sinele stresat.

Fii mai conștientă. Întreabă-te constant „cât de stresată sunt” și instituie un sistem prin care să monitorizezi și semnalele fizice, așa cum sunt, de exemplu, erupțiile acneice, roșeața și celelalte semne de pe piele, dar și balonarea, senzația de nod strâns în stomac sau respirația superficială.

Dormi 8 ore pe noapte. Somnul e extrem de important pentru destresarea pielii și a întregului organism. Totodată, atunci se revitalizează și întinerește pielea.

Fă ceva pentru tine. Chiar și 10 minute zilnic, dacă nu ai răgaz în calendar, pot să se simtă ca un răsfăț dacă te dedici ție. Fă o baie caldă, citește, plimbă-te sau desfășoară orice activitate surâde sufletului și trupului tău.

Cum să destresezi pielea în funcție de semnele de stres

Roșeața. Dacă tenul e iritat sau suferi de rozacee, secreția naturală de melc (mucina de melc) poate să reprezinte o soluție mai mult decât indicată. Advanced Snail 96 Mucin Power Essence de la CosRx poate reprezenta o gură de aer (sau de apă) proaspăt pentru tenul iritat sau stresat. Mucina naturală hidratează și repară, având efect asupra roșeții, hiperpigmentării, acneei sau ridurilor, în vreme ce previne îmbătrânirea și dă un glow irezistibil.

Lipsa de luminozitate. Tenul tău arată tern, de parcă ar avea mare nevoie de o vacanță? Îți poate fi de un real ajutor Aloe BHA Skin Toner de la Benton, care îmbunătățește tonusul, elimină depozitele de piele moartă, intensifică strălucirea, îndepărtează impuritățile, micșorează aspectul porilor și răcorește și calmează, diminuând efectele negative ale stresului și poluării. Pielea e radioasă și hidratată și a mai uitat de stres.

Bariera cutanată afectată. Stresul lovește primul în bariera cutanată, și atunci îți va fi de ajutor crema de noapte Dermide Cica Barrier Sleeping Pack de la Purito. Conferă un boost de hidratare, calmând pielea iritată, afectată de radiațiile UV sau de stres și poluare. Acid hialuronic, squalan și ceramida sunt trioul de efect pentru protecția și restaurarea echilibrului barierei cutanate, în vreme ce cominația de aminoacizi, betacaroten, acizi grași, vitamine și extract de Centella Asiatica însănătoșesc tenul, reprezentând exact „concediul” de la stres de care are nevoie.

Acnee. Un serum extraordinar pentru tenul gras predispus la acnee este Zinc + Niacinamide 11% de la Bioearth Elementa, ce purifică, fără să fie codaș la hidratare, și diminuează și inflamația produsă de stres. Creat de la o bază activă cu gel de aloe vera și acid hialuronic, ambele ingrediente recomandate pentru tenul gras și acneic stresat, produsul estompează porii, reduce secrețiile de sebum și calmează, încurajând regenerarea celulară. Linia Bioearth Elementa conține și două creme de bază în care poți picura serul preferat.

Pielea ta e stresată? Dacă ai decis că da, sperăm să îi fie utile sfaturile noastre!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>