Din fericire, am devenit tot mai conștienți de achizițiile pe care le facem și gestul de a citi eticheta produselor pe care le cumpărăm a intrat în reflexul multora dintre noi. Mulți specialiști insistă că nici măcar nu ar trebui să cumpărăm un produs ce are mai mult de trei ingrediente pe care nu le putem citi, dar, chiar dacă vei reuși să reproduci exemplar denumirile sulfaților de mai jos, tot te sfătuim să te ții departe de produsele care îi conținSulfații, mai ales cei duri, reprezintă una dintre cele mai mari „spaime” din industria cosmetică a momentului. Nu e de glumit cu ei, mai ales că au fost asociați cu risc de cancer și de alergii, dar sunt de asemenea extrem de nocivi pentru mediu. Azi îți povestim de ce ar trebui să te îndepărtezi cât mai degrabă de orice produs ce conține sulfați și să te asiguri că un asemenea „monstru” nu poposește în casa ta! Iată mai jos care sunt cele mai acute pericole asociate sulfaților duri.
Ce sunt sulfații?
O sare care se formează atunci când acidul sulfuric reacționează cu o altă substanță chimică, sulfatul e de fapt un termen general sub umbrela căruia intră o mulțime de chimicale care ar trebui să te îngrijoreze profund. În general, aceste soluții sunt folosite în industria cosmetică pentru a produce o spumă abundentă și a lăsa astfel senzația de curățenie.
În categoria generoasă a sulfaților intră câteva dintre cele mai nocive substanțe: lauril sulfat de sodiu (SLS) și lauret sulfat de sodiu (SLES) sunt cele mai răspândite. Însă sulfații pot fi deghizați în compoziția produsului tău cosmetic și sub alte denumiri: dodecil-sulfat de sodiu, acid sulfuric, sulfat de sodiu, și așa mai departe. Fii atentă la ceea ce este înscris pe etichetă și, de câte ori nu recunoști un ingredient, apelează la o căutare rapidă pe Google care să îți spună cu ce ai de-a face.
În general, sulfații sunt produși din petrol sau din surse mult mai inofensive, așa cum este cazul uleiului de cocos sau de palmier. Nu te culca pe o ureche nici dacă substanța ce apare în interiorul produsului tău cosmetic are o asemenea origine, deoarece mulți cercetători ridică un semn de întrebare asupra procesului de manufactură al sulfaților și în aceste condiții și indică faptul că, în majoritatea cazurilor, au fost contaminați.
Sulfații sunt în general prezenți în industria cosmetică în loțiuni de curățare a tenului, spume de baie, săpun lichid, pastă de dinți sau „bombe” de baie, dar cea mai mare concentrație a lor este regăsită în șampoane. Concentrația de sulfați poate varia, firește, de la produs la produs, de la cantități infime la proporții de 50% din conținutul total.
De ce să renunți la sulfați: 4 argumente care ne-au convins
Așa cum se întâmplă cu toate lucrurile de pe pământ, nu toți sulfații sunt creați la fel. Unele dintre aceste substanțe sunt mai puțin nocive, precum cele din surse naturale, iar cercetătorii sunt de părere că SLES-urile sunt mai puțin iritante decât SLS-urile. Cei mai duri sulfați sunt prezenți însă în produsele de curățare, așa cum sunt șampoanele, și, după cum vei vedea mai jos, riscurile pe care le presupun sunt atroce.
Sănătatea. Deși nu sunt teste științifice de mare amploare care să dovedească faptul că sulfații pot să provoace cancer, suspiciunea planează în continuare. Problema este că, deși nu sunt periculoși în cantitate mică, sulfații se acumulează pe piele sau pe scalp și de aici pot da naștere unor probleme grave de sănătate. Ceea ce cauzează fără urmă de îndoială sunt iritații ale ochilor, pielii, gurii sau plămânilor.
Riscantă este și asocierea dintre sulfați și 1,4-dioxan, un produs care a cauzat cancer animalelor supuse la teste în laboratoare, și cu care sulfații sunt contaminați în procesul de manufactură.
Aspectul fizic. Nu numai bolile sunt un rezultat al expunerii la sulfați, dar și compromiterea frumuseții tale. Sulfații din produsele de îngrijire a pielii pot cauza iritații și acnee persoanelor sensibile, iar cei din șampoane dereglează funcțiile glandelor sebacee de la nivelul pielii capului, de unde rezultă îngrășarea părului.
Mediul. Nu numai sulfații produși din petrol degradează lumea frumoasă în care trăim, dar și cei considerați inofensivi. Poluarea, efectul de seră, încălzirea globală și schimbările climatice sunt toate consecințe ale producției de sulfați. Nu ești încă speriată? Continuăm cu faptul că cererea mare de sulfați a condus la tăierea pădurilor ecuatoriale și la înlocuirea lor cu plantații de palmieri. Periculoasă este și clătirea produselor care conțin sulfați, ce ajung în ape și ucid vietățile acvatice. Spune-ne sincer: cum privești acum produsul tău preferat?
Animalele. Majoritatea produselor care includ sulfați sunt testate pe animale pentru a se măsura potențialul lor agresiv. Ți-am spus și mai sus: chiar riscul de cancer pe care îl presupun sulfații duri a fost detectat în laboratoare în urma bolilor dezvoltate de bietele animăluțe care au ingerat direct aceste periculoase substanțe. Merită?
Cu ce înlocuiești sulfații duri
E adevărat că un șampon pe bază de sulfați îți poate da impresia că va curăța părul în profunzime, dar știi că senzația aceea de „e curat de scârțâie” nici măcar nu e de dorit deoarece înseamnă că șuvița a fost deposedată de uleiurile sale naturale? În realitate, sunt produse pe piață fără sulfați care curăță la fel de eficient și mai delicat și care îți vor lăsa părul incredibil de frumos, nu vor amenința mediul și nici sănătatea ta.
Iată numai câteva recomandări!
Șamponul Blueberry Bliss de la Curls este ideal pentru părul uscat sau deteriorat și nu conține sulfați. Mai mult, produsul repară în profunzime și curăță cu delicatețe părul, punându-i la dispoziție tot necesarul de vitamine. Șamponul fără sulfați se mândrește cu o formulă cremoasă care lasă buclele moi și mătăsoase, ușor de descâlcit, și cu o compoziție care protejează părul de rupere, îi stimulează creșterea și lasă scalpul sănătos.
Nu conține uleiuri minerale, pigmenţi sintetici, parabeni, sulfaţi sau silicon, este vegan și netestat pe animale: Șamponul blând clarifiant Bounce Curl e un vis din sânul naturii și te va uimi cu capacitatea sa de curățare. Produsul are la bază o concentrație de enzime de dovleac și de extracte de rodie, care curăță cu o delicatețe de invidiat și nu usucă părul. Mai mult, hidratează, lasă un volum de invidiat, revitalizează și exfoliază scalpul și produce o spumă mătăsoasă care te va duce în al nouălea cer. E perfect și pentru posesoarele de păr subțire, și pentru cele cu firul gros și este potrivit pentru utilizare frecventă.
Atunci când părul este obișnuit cu sulfații și siliconii, este posibil ca la primele spălări cu un șampon natural să dea impresia că nu a fost curățat așa cum trebuie. Explicația este că substanțele nocive au format depuneri pe scalp care nu se lasă cu una, cu două. Ai nevoie de un șampon clarifiant, iar cel pe care ți-l recomandăm acum deține și proprietăți de reparare în profunzime. Pe bază de ulei de inca, șamponul clarificant de la As I Am îndepărtează murdăria și reziduurile în profunzime și curăță cu o eficiență impresionantă, dar și cu o blândețe dezarmantă. Hidratează și repară părul în profunzime, protejându-l de factorii de mediu agresivi.
Ai grijă de tine, ai grijă de mediu, ai grijă de minunata lume înconjurătoare pe care suntem atât de aproape de a o distruge și renunță la produsele cu sulfați duri. La Natural Hysteria ai produse curate, marcate prin eticheta corespunzătoare, care te vor convinge cu formula blândă și incredibil de eficientă. Este timpul pentru acele alegeri conștiente care vor lăsa lumea mai bună și părul mai frumos!