Ce este metoda Curly Girl?

Este o metodă de îngrijire a părului creț care presupune renunțarea la anumite ingrediente considerate nocive pentru firul de păr și scalp. În această categorie intră sulfații, siliconii, alcoolii (doar cei care usucă), ceara și uleiurile minerale. Toate produsele cu ștampila Curly Girl Approved de pe site-ul nostru corespund cu această metodă.

Inițiatoarea metodei este Lorraine Massey, autoarea cărții ”Curly Girl: The Handbook”. După lansarea volumului, părul creț a început să beneficieze de tot mai multă atenție, înțelegându-se în sfârșit că acest tip de păr necesită o îngrijire specială, alta decât părul drept.

Am părul drept. Pot să urmez această metoda?

Da. Nu vei avea păr creț nici ondulat (asta doar dacă nu ai păr natural – texturat și nu ai știut), dacă vei folosi produse compatibile cu această metodă, dar cu siguranță părul tău va fi din ce în ce mai sănătos, mai puternic și mai lucios. Probabil că nu te vei înțelege cu produsele co-wash, dar le poți înlocui cu șampoane fără sulfați, care vor asigura hidratarea vitală părului tău. De asemenea, nu vei avea nevoie de toate produsele din rutina unei persoane cu păr texturat.

Cum încep metoda Curly Girl?

Iată ce ar trebui să faci:

Pasul 1: SPĂLAREA FINALĂ – Spală-te pentru ultima dată cu şampon cu sulfaţi, pentru a îndepărta acumulările de pe firul de păr. Produsul pe care îl folosești NU trebuie să conţină silicon. Poţi utiliza orice şampon care nu conține ingrediente ce s-ar putea depune pe firul de păr. Clăteşte bine părul. În continuare, poți aplica produse compatibile cu metoda (mască, balsam fără clătire, produse de coafare) –  vezi mai jos pașii 2, 3, 4.

Această spălare nu îți va elibera părul de tot ceea ce s-a acumulat în timp pe el. Va trece o bună bucată de timp până părul va fi cu adevărat ”curat”. Intervalul coincide cu perioada de tranziție, care variază ca durată de la persoană la persoană. Este perioada în care părul și scalpul se adaptează la noua rutină, dar mai ales la lipsa sulfaților din șampoane.

Pasul 1: URMĂTOAREA SPĂLARE Spală-te cu co-wash (balsam pentru spălare), cu balsam  sau cu şampon fără sulfaţi. Toate trebuie să corespundă metodei CG (Curly Girl). Limpezește FOARTE bine părul și scalpul.

La capitolul spălare, există mai multe variante ale metodei. Unii experți (inclusiv Lorraine Massey) recomandă utilizarea exclusivă a produselor co-wash. Alții sunt de părere cu acestea nu sunt compatibile cu orice tip de păr/scalp, ca atare sunt pro șampoane fără sulfați. Noi, echipa Natural Hysteria, ne înscriem în cea de-a doua categorie. În opinia noastră, poți folosi exlusiv șampon, sau doar co-wash. Mai poți alterna spălările cu co-wash cu cele cu șampon. Important e ca scalpul să fie confortabil cu produsul cu care te speli.

Pasul 2 (opțional, dar recomandat): Aplică o mască de păr. Dacă părul tău este deteriorat (termic sau chimic) acest pas este obligatoriu. Limpezește foarte bine părul.

Pentru următorii pași părul poate fi umed sau ud.

Pasul 3: Aplică din nou balsam (orice balsam poate fi lăsat în păr) sau un leave-in (balsam fără clătire). Piaptănă-ţi părul cu degetele sau cu un pieptene cu dinţii rari. Opţional, clăteşte cu un jet scurt de apă.

Pasul 4 (opțional): Aplică orice produs de styling care să corespundă metodei CG. Poţi folosi un gel și/sau o cremă, spumă, custard.

Acum poți folosi un prosop din microfibră sau un tricou vechi pentru a absorbi excesul de apă și produs. Ţine prosopul în mână şi strânge uşor şuviţele în pumn.

Lasă părul să se usuce liber sau foloseşte un uscător cu difuzor setat pe cea mai mică viteză şi la intensitate minimă de căldură.

NU atinge părul până nu e uscat!