De ceva vreme, părul tău este lipsit de viață, cu un aspect tern și uscat? Cu toate că nu ai schimbat niciunul dintre produsele care dădeau roade fabuloase, podoaba ta capilară pare acum imposibil de mulțumit?
Nu privi cu reproș la cosmeticele tale; nu li s-a schimbat formula și nici nu ți s-a obișnuit părul cu ele. Explicația este alta: este posibil ca firul de păr să fie asfixiat de tone de build-up.
Află ce anume presupune acest fenomen, vezi care sunt semnele că suferi și tu de build-up și descoperă soluțiile care îți vor da înapoi părul strălucitor, suplu și sănătos!
Ce este build-up-ul?
Cea mai simplă definiție a termenului de build-up se referă la acumularea de reziduuri la suprafața firului de păr. Pe de o parte, vorbim despre ingrediente care nu pătrund în firul de păr, cel mai adesea cu moleculă mare, și care în timp se strâng și se depun încăpățânate la suprafața acestuia. Siliconul regăsit în atât de multe produse este principalul protagonist al build-up-ului, dar și uleiurile, altfel benefice, pot intra în această categorie, hidratând doar la suprafață.
De partea cealaltă, există și un build-up cauzat de utilizarea co-wash-ului sau a produselor de coafare, fie ele cu ingrediente dintre cele mai bune. Nu ne înțelege greșit, nici pe departe nu îți sugerăm să renunți la aceste produse, dorim doar să subliniem faptul că te poți afla în situația de a folosi numai cosmetice cu compoziție ireproșabilă, fără siliconi și substanțe chimice, și tot să te confrunți din când în când cu aceste nesuferite depuneri. Avem noi însă soluția în rândurile de mai jos!
Semne că și tu suferi de build-up
De cele mai multe ori, build-up-ul este confundat cu alte probleme comune podoabei capilare. Poate că lupți contra uscării părului, folosind produse și mai hidratante, când tu te fapt ai nevoie de o curățare în profunzime. Sau poate ai ajuns la concluzia că nu ai nicio șansă să mai potolești frizz-ul când de fapt ar trebui să dai un reset părului și să scapi de build-up.
Ca să distrugem turnul de dileme din temelii, iată care sunt semnele că te numeri și tu printre femeile care trebuie să își aleagă armele contra build-up-ului:
- înoți adesea în piscina tratată cu clor sau în apa mării;
- trăiești într-o zonă cu apă dură;
- rutina ta nu mai funcționează, deși nu ai schimbat niciun produs;
- firul de păr e încărcat, iar podoaba capilară și-a pierdut suplețea;
- ai păr fin sau rar, deși înainte nu te confruntai cu această problemă;
- suferi de fenomenul de cădere a părului: acumularea de produs poate „asfixia” rădăcina, împiedicând astfel creșterea sănătoasă și armonioasă;
- ai păr uscat, rebel, aspru sau te confrunți cu mătreața;
- părul nu mai reușește să absoarbă așa cum trebuie ingredientele din produse;
- te confrunți cu frizz, deși aparent din cauze inexplicabile;
- rădăcini uleioase inclusiv după ce te-ai spălat pe cap;
- ai cojițe la suprafața scalpului;
- buclele și-au pierdut definirea;
- păr tern, lipsit de strălucire;
- fir uscat sau deteriorat;
- folosești doar produse pentru co-wash;
- ai fir poros, mai predispus la build-up;
- folosești multe produse de îngrijire pe bază de uleiuri;
- folosești șampoane uscate sau produse pe bază de ingrediente nocive
Șamponul clarificant, soluția contra build-up-ului
Soluția de bază contra acumulărilor de produse este mai mult decât logică: o curățare în profunzime. Și aici intervine șamponul clarificant, diferit de produsul blând de curățare zilnică sau de eroul tău numit co-wash.
Un șampon clarificant va curăța părul și scalpul mai eficient, îndepărtând aceste depuneri de uleiuri, impurități sau produse. Introducând ingrediente mai agresive, acest tip de șampon include însă mai puțini agenți hidratanți, așa că este obligatoriu să folosești un balsam sau o mască intens hrănitoare ulterior.
Ca să identifici șampoanele clarificante, caută pe etichetă denumiri precum „clarifying”, „purifying” sau „deep cleansing”.
Ce mai trebuie subliniat? Că există o diferență între șampoanele clarificante și cele chelatice, acestea din urmă îndepărtând depunerile și mai rezistente, precum cele de clor sau de apă dură. Esențiale dacă înoți des sau locuiești într-o zonă cu depuneri de calcar pe robinete, cadă sau chiuvete, șampoanele chelatice trebuie folosite însă rar, nu mai des de o dată pe lună, și însoțite întotdeauna de produse super hidratante.
De partea cealaltă, un șampon clarificant nu trebuie folosit nici el cu prea multă generozitate. O dată pe lună este intervalul recomandat, dar dacă utilizezi numeroase produse de styling, poți plusa cu o frecvență de doua ori pe lună.
Cele mai bune șampoane clarificante: cine te scapă de build-up?
Te afli în căutarea celui mai bun șampon clarificant? La Natural Hysteria am deschis larg porțile celor mai cele dintre cele mai cele! Iată mai jos care sunt recomandările noastre.
Începem cu unul dintre favoritele noastre, Șamponul clarificant blând Bounce Curl. Nu ne codim să spunem că produsul reprezintă o adevărată minune care poate îndepărta depunerile în timp ce rămâne delicat cu părul, astfel că este unul dintre puținele șampoane clarificante ce poate fi folosit și o dată pe săptămână. Pe bază de enzime de dovleac și de rodie, elimină murdăria și acumulările de produs, conferă volum și textură, exfoliază și revitalizează scalpul și dă o stare de bine grație aromei de citrice. Formula este completată de ulei de semințe negre, provitamina B5, biotină, rozmarin și alte extracte naturale. E genul de produs care îți poate schimba viața!
Cu o formulă hidratantă, Șamponul clarificant de la Giovanni își asumă misiunea de a reechilibra balanța dintre curățare și protecție. Poate fi folosit chiar zilnic, grație delicateții formulei sale, hidratează, lasă părul ușor de disciplinat și combate frizz-ul. Pe bază de ingrediente din plante, șamponul clarificant respectă pH-ul părului tău și este ideal și pentru cel deteriorat.
Minunat pentru buclele rebele, care nu mai vor cu niciun chip să te asculte, Șamponul clarificant As I Am este ideal pentru îndepărtarea build-up-ului, fără a elimina însă și uleiurile naturale din păr. Curățând în profunzime, ușurează și absorbția produselor aplicate ulterior, un alt motiv pentru care îl adorăm. Te vei îndrăgosti de aspectul părului tău: moale, suplu, strălucitor, sănătos și catifelat.
Un produs la rândul său excelent pentru a spune „adio” build-up-ului, Masca pentru detoxifierea părului Turmeric Hair Detox de la Bounce Curl este un produs pur și simplu fabulos. Pe bază de curcumă și ingrediente antioxidante precum oțetul de mere organic, cărbunele, turmericul și ceaiul verde, îndepărtează acumulările de pe firul de păr și se folosește o dată la două săptămâni sau chiar lunar. Aroma revigorantă de mentă te va cuceri, însăși aplicarea acestui produs fiind un adevărat răsfăț.
Există și alternative naturale?
Firește că da! Ai deschis cămara, căutând acel ingredient magic care să te scape de build-up? Oțetul de mere raw, nefiltrat, diluat cu apă este soluția naturală care te poate scăpa de coșmar.
Te temi de build-up? Nu mai este cazul! Încearcă puterea magică a supereroilor de mai sus, produse care se vor interpune între tine și nesuferitele depuneri, eliminându-le cu forța a zeci de ingrediente naturale, pentru un scalp sănătos și un păr fericit!