Vârfurile despicate: ce sunt, cum le previi și cum scapi de ele

Unul dintre coșmarurile noastre capilare este reprezentat de vârfurile despicate. Nu intuiești câte daune pot provoca până ce nu îți împânzesc și ție podoaba capilară, iar veștile proaste nici măcar nu se opresc aici.

Experții în beauty nuanțează încă câteva adevăruri supărătoare. Astfel, vârfurile despicate sunt de mai multe feluri și mai des întâlnite decât ți-ar plăcea să crezi. Mai departe, fenomenul de despicare nici măcar nu se limitează la vârfuri, ci poate apărea pe toată lungimea firului de păr. „Ca să fie treaba-treabă”, încheiem cu încă o informație care ne-a dat fiori: indiferent de ceea ce ar pretinde multe produse, nimeni nu te poate scăpa de vârfurile despicate, cu excepția unei tunsori.

Gata, promitem că am încheiat cu știrile negative și suntem gata să îți prezentăm și partea mai luminoasă a poveștii vârfurilor despicate. Află din rândurile de mai jos ce sunt vârfurile despicate și, mai ales, cum le poți preveni!

Vârfurile despicate: cum le recunoști și câte feluri există?

Practic, vârfurile despicate apar atunci când firul de păr e degradat în profunzime, fiind prezente mai ales la cosițele lungi, de-a lungul cărora cuticula este „roasă”, cu cortexul expus.

Ca să poți înțelege mai bine ce presupune un vârf despicat – cu toate că e aproape imposibil să te confrunți cu doar unul singur – îți spunem mai jos câte tipuri există!

Vârful despicat sub formă de Y sau „ramură” e cel mai des întâlnit, fiind practic primul stadiu al despicării. În cazul său, cortexul se bucură încă de integritate, dar secțiuni extinse încep să se despice.

Mini vârful despicat seamănă cu cel clasic, reprezentând etapa sa de formare. Acum te pot ajuta măștile reparatoare. Un astfel de exemplu este masca de restructurare pentru păr creț sau ondulat Biofficina Toscana, ce hidratează părul, conferindu-i volum, strălucire și suplețe. Produsul e adecvat și pentru firul de păr subțire și poate fi folosit de asemenea pe post de balsam.

Vârfurile despicate în formă de furculiță presupun că degradarea a mers cu un pas mai departe și că părul a suferit o deteriorare mai profundă.

Copacul nu spune nimic de bine în cazul vârfurilor despicate. Vârful este despicat în mai multe „ramuri”, degradarea celulelor corticale având loc cu precădere pe o anumită latură.

Lumânarea e tipul de vârf despicat ce pare mai ușor de atenuat, firul subțiindu-se către vârf, fără a se separa încă, dar în realitate presupune afectarea gravă a cuticulei.

Nodul e vârful despicat ce apare mai ales la părul ondulat sau creț și care presupune că firul degradat s-a încurcat și a format, așa cum bănuiai, un nod.

De ce apar vârfurile despicate?

Multe dintre noi considerăm în mod eronat că vârfurile despicate apar numai în urma stilizării mult prea dese a părului sau din cauza vopsirii frecvente și suntem ultragiate atunci când ne confruntăm cu acest fenomen deși nu am comis niciuna dintre aceste greșeli.

Deși e adevărat că despicarea se petrece primordial din cauza acestor factori, sunt și alte surse ale sale, precum:

– alimentația săracă în vitamine și minerale;

– hidratarea precară;

– mătreața;

– îngrijirea deficitară a părului;

– întârzierea tunsorii.

Cum previi apariția vârfurilor despicate? Cele mai importante sfaturi de frumusețe

Mănâncă „bine”, hidratează-te suficient, dar ține cont și de indicațiile de mai jos care îți pot salva podoaba capilară.

Nu te spăla prea des pe cap.

Atunci când îți speli prea des părul îl poți fragiliza, mai ales dacă folosești produse prea agresive sau în cantitate prea mare. Tocmai de aceea, specialiștii te sfătuiesc să nu te speli pe cap mai des de 1-2 ori pe săptămână și să utilizezi un produs potrivit firului tăpu de păr.

Folosește ulei!

E ușor de absorbit în cuticulă si prevene despicarea sa. Magic este uleiul pentru creșterea părului Blueberry Bliss de la Curls, care stimulează creșterea părului, repară cuticula deteriorată și previne ruperea și despicarea. Produsul asociază extractele de afine, semințele de rodie și uleiurile de argan și gardenia, într-un mix pe care îl vei adora.

Evită dușurile fierbinți!

Ne „ung” la suflet, dar nu sunt nici pe departe la fel de bune pentru firul de păr. Dimpotrivă, îl pot afecta profund, deoarece cuticula „se umflă” și e mai predispusă la despicare. Folosind însă apă călduță și încheind cu un jet rece sigilezi cuticula și scapi de aceste inconveniente.

Nu usca intensiv vârfurile.

Cel mai bine e să minimizezi utilizarea uscătorului de păr cât de des poți. În acest sens, apelează la o serie de trucuri: absoarbe mai întâi excesul de apă din păr cu un prosop pe bază de microfibre, iar atunci când folosești totuși foehn-ul, concentrează-te pe rădăcini, lăsând vârfurile să se usuce în mod natural.

Apelează la protecție termică atunci când usuci podoaba capilară.

Dacă totuși nu te poți înfrâna să recurgi la uscătorul de păr, asigură-te că măcar protejezi biata și atât de încercata cuticulă cu un produs specializat pentru atenuarea degradării provocate de căldură. Elixirul de coafare Giovanni 2chic Frizz Be Gone se ocupă cu mândrie de această misiune și nu numai. Nu mai ținem pasul cu realizările sale: previne și combate electrizarea, hidratează, facilitează pieptănarea și coafarea, contribuie la repararea vârfurilor despicate, stilizează, conferă luciu și nu încarcă părul. E cu adevărat un erou de hairstyling!

Poți scăpa de vârfurile despicate?

Din păcate, răspunsul este negativ! Odată ce firul de păr s-a despicat iremediabil (de la stadiul „furculiță” mai departe), singura soluție este tunsoarea. E de fapt recomandat să mergi la stilist la un interval de 6-8 săptămâni, chiar (și mai ales) dacă ai părul lung și vrei să îl păstrezi astfel.

Vârfurile despicate sunt un subiect serios, tocmai de aceea îți recomandăm să faci tot posibilul pentru a nu ajunge la ele. Pune în practică sfaturile noastre și ai grijă de cuticula ta înainte de a o pierde pentru totdeauna!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *