Desigur că, la un moment dat, pielea ta va îmbătrâni, și preferăm să ne începem materialul cu această afirmație ca nu cumva să îți setezi așteptări nerealiste. Cu toate acestea, așa cum experții nu se mai satură să nuanțeze, dacă ai grijă de tenul tău, acesta va arăta fabulos nu doar câțiva ani, ci pentru tot restul vieții.
Mai avem o veste pe care multe femei nu o cunosc sau decid să o ignore cu grație: 90% dintre semnele de îmbătrânire, fie că te referi la liniile acelea încăpățânate din jurul gurii sau la pierderea volumului pielii, nu sunt cauzate neapărat de faptul că ai mai schimbat o dată prefixul în buletin, ci de expunerea neprotejată la razele solare.
Cum? Abia așteptăm să îți explicăm în rândurile de mai jos, când îți vom spune tot ce trebuie să știi despre fotoîmbătrânire!
Ce este fotoîmbătrânirea?
Pentru unele urechi sună ciudat sau poate terifiant, în timp ce pentru altele e doar un concept bizar cu rezonanță amuzantă. Fotoîmbătrânirea se referă practic la toate semnele de înaintare în vârstă, ce pot degenera chiar în cancer de piele, și care sunt provocate de expunerea necontrolată la soare.
Da, știm, nu sunt rânduri pe care să le citești cu plăcere cât sorbi din cocktail-ul acela delicios, pe plajă, dar acest lucru nu le face mai puțin adevărate. Fotoîmbătrânirea e un concept real, dar poate fi prevenită cu ușurință.
Cum acționează totuși acest fenomen? Să aruncăm mai întâi o privire asupra pielii. Aceasta este alcătuită din trei straturi: epiderma, derma și țesutul subcutanat. Nivelul cel mai afectat de radiații este dermul, cel ce conține și colagenul, elastina și celelalte fibre ce redau aspectul plin, sănătos și tineresc al pielii.
Să facem acum cunoștință cu „dușmanul”, și anume tipurile de radiații. Spectrul solar conține două tipuri de raze ce afectează pielea: UVA și UVB. Cu lungimi de undă diferite (UVA sunt mai lungi), razele produc efecte distincte, dar la fel de periculoase.
Începem cu radiațiile UVB, care sunt principalele răspunzătoare pentru arsurile solare. Se înțelege și de ce, dat fiind faptul că acționează în stratul superior al pielii. De partea cealaltă, radiațiile UVA penetrează până în derm, așa că stau la baza fotoîmbătrânirii.
Mai avem o veste „sensibilă”: razele UV nu au același impact asupra tuturor. Le acuzăm de discriminare și îți spunem că ești mai susceptibilă să suferi de fotoîmbătrânire dacă ai piele deschisă la culoare, petreci mult timp afară, în aer liber sau trăiești într-un spațiu apropiat de linia Ecuatorului.
Cauzele și simptomele fotoîmbătrânirii
Referindu-ne la cauzele fotoîmbătrânirii, informația e simplă și accesibilă: acest tip de îmbătrânire prematură e cauzat de expunerea prelungită la soare. Da, nu o să ajungi să te confrunți cu pete solare și riduri dacă stai afară din când în când.
Cum îți dai seama că și pe tine te-a afectat fotoîmbătrânirea? Iată mai jos semnele care „o dau de gol”:
– riduri;
– piele lăsată;
– hiperpigmentare;
– pete solare;
– o textură aspră;
– tentă galbenă a tenului.
Cum lupți contra fotoîmbătrânirii?
Fotoîmbătrânirea e periculoasă, dar nu înseamnă că ești lipsită de apărare. Iată ce poți face ca să te asiguri că pielea ta nu îmbătrânește decât atunci când implacabilul timp a hotărât că este cazul să o facă!
Redu expunerea la soare în intervalul cel mai periculos. Pare că de la an la an crește durata acestei perioade delicate, dar cum soarele e din ce în ce mai puternic, nu putem spune că nu înțelegem. Așadar, ca să fii liniștită, ar fi cazul să te ascunzi sub umbrelă între 10 dimineața și 4 după-amiaza.
Așterne cu seriozitate crema cu SPF. Acest produs ar trebui să devină la fel de comun în rutina ta de îngrijire precum crema hidratantă.
Și pentru că este cazul să îl porți zilnic, alege un produs delicat, dar eficient, așa cum este Daily Go-To Sunscreen SPF 50+ PA++++ de la Purito, o cremă solară ideală pentru toate tipurile de ten. Crema cu SPF se remarcă printr-o protecție hibridă, incluzând atât filtre fizice, cât și chimice, ceea ce asigură un spectru excepțional de mare. Textura apoasă calmează și hidratează, nefiind lipicioasă, iar extractele de Centella Asiatica sunt pur și simplu minunate pentru tenul sensibil.
Apelează la aliații tăi, antioxidanții. Vitamina C și vitamina E fac parte din galeria de susținători pe care îi chemi în ajutor atunci când tenul tău a avut deja de suferit din cauza fotoîmbătrânirii. Rolul antioxidanților este acela de a neutraliza radicalii liberi care sunt produși în corp prin expunerea la soare.
Pure Vitamin C serum, de la Purito, face față cu brio daunelor cauzate de fotoîmbătrânire. Restabilește elasticitatea și luminozitatea pielii, reduce ridurile și redă tonicitatea și fermitatea. Remarcăm și faptul că acest produs estompează petele pigmentare produse de soare, iar prezența acidului hialuronic e întotdeauna un atu.
Ce „vrăji” face vitamina E? Extraordinare, așa cum ți-o va dovedi serumul Vitamin E 2% de la Bioearth Elementa, minunat pentru tenul normal sau uscat. Acest booster conținând eficientul antioxidant poate fi combinat cu crema ta de față sau poate fi amestecat într-un serum, dăruindu-i proprietăți remarcabile.
Fotoîmbătrânirea nu e un pericol care să poată fi ignorat, dar odată ce o înțelegi, îți va fi mai simplu să te păzești. Ia în calcul sfaturile noastre și investește în produsele de la Natural Hysteria, care îți vor păstra tinerețea și frumusețea.