În lumea îngrijirii podoabei capilare, mătreața umedă e un mare mister. O afecțiune – dar nu tocmai o afecțiune – care are multiple și numeroase cauze și îți strică dispoziția cu manifestările sale neplăcute, mătreața umedă e adesea neînțeleasă. Nu numai că majoritatea dintre noi ne prefacem că nu există, dar se pare că și specialiștii consideră că este greșit diagnosticată. Nici măcar nu ar trebui încadrată la categoria mătreață!
Ce e acest fenomen, te poți întreba depășită? Suntem aici ca să îți lămurim toate întrebările!
Ce este mătreața umedă?
Te mănâncă pielea capului, așa că te scarpini și sub unghii observi o substanță ciudată și dizgrațioasă, de consistență umedă și de culoare gălbuie sau, încă și mai alarmant, roșie? Sau poate că îți atingi din întâmplare scalpul și constați șocată că e umed, de parcă tocmai te-ai fi spălat pe cap?
În ambele situații ai de-a face cu mătreață umedă. Practic, nici măcar nu e vorba despre o formă de mătreață „clasică”. De fapt, aceste particule de pe scalp iau naștere în urma supraproducției de sebum. Atunci când pielea capului secretă în exces uleiuri, acestea nu mai sunt folosite doar pentru hrănirea scalpului și, amestecându-se cu celule moarte, cu impurități sau cu reziduuri de produse stilistice, se formează așa numita mătreață umedă.
Mătreața umedă e rareori albă (deși poate avea și această culoare), cel mai adesea e de nuanță gălbuie, rozalie sau chiar roșie. Nu, nu aveai de ce să te sperii, scalpul tău nu sângera.
Mătreața umedă versus mătreața uscată
Așa cum îi spune și numele, mătreața uscată e cauzată de deshidratarea pielii capului și e reprezentată de celulele moarte care se desprind de pe suprafața sa. De partea cealaltă, așa cum am văzut, mătreața umedă e provocată de producția intensivă de sebum.
Alte deosebiri? Culoarea! Mătreața uscată e albă, cealaltă galbenă, rozalie sau roșie, așa cum am văzut deja.
De asemenea, mătreața „convențională” cade de pe scalp, dar cealaltă rămâne „lipită”.
De ce apare mătreața umedă?
Să știi că principala cauză a mătreței umede e nu numai simplu de combătut, dar și destul de logică: trebuie să te speli mai des pe cap. Atunci când nu o faci în mod corespunzător sau cu frecvența necesară, nu înlături sebumul și acesta rămâne atașat de pielea capului.
Iată mai jos și alte cauze ale fenomenului!
Schimbările hormonale. Atunci când glandele sebacee lucrează „peste program”, cel mai probabil ar trebui să îndrepți degetul acuzator către hormoni. Sigur, procesul nu e o formă a organismului de a se revolta contra ta, e unul normal cu cauze bine definite, pe care ar trebui să le analizezi. La pubertate, în sarcină sau în preajma menstruației ai putea să te confrunți mai des cu mătreața umedă.
Stres. Și stresul poate să accentueze activitatea hormonilor, agravând astfel această situație.
Factori de mediu. Temperaturile ridicate (sau foarte scăzute) sau poluarea pot de asemenea stimula activitatea glandelor sebacee.
Există și câteva afecțiuni care pot să cauzeze mătreața umedă. Prima e dermatita seboreică, la rândul său adesea confundată cu mătreața. Afecțiunea e o reacție inflamatorie la înmulțirea unui patogen, dar poate fi exacerbată și de stres, schimbări hormonale, diferențe de temperatură sau medicamente cu litiu. Dermatita seboreică include printre simptome (pe lângă mătreața umedă) porțiuni solzoase sau cu depozite de piele uscată ori zone roșii și iritate.
Alte afecțiuni ce pot sta la baza mătreței umede sunt psoriazisul, infecțiile sau eczema.
Cum să scapi de mătreața umedă
Merită subliniat înainte de toate că, în cazul în care o afecțiune stă la baza „necazului” tău, atunci neapărat trebuie să consulți un doctor. Nicio rutină de îngrijire nu va vindeca o boală.
Acestea fiind spuse, dacă mătreața umedă e provocată de orice alt factor în afara afecțiunilor, uite ce poate ajuta!
Schimbă șamponul! Se poate ca șamponul tău să fie cel care exacerbează producția de sebum, lucru care se întâmplă cel mai adesea când folosești un produs mult prea agresiv, care usucă pielea și astfel determină producția intensificată de sebum. Atenție, nu folosi un șampon pentru mătreața clasică, se poate să nu fie de ajutor.
Un produs care curăță cu blândețe poate fi suficient. Poți folosi chiar unul pentru copii, precum șamponul cu minerale marine de la Not Your Mother’s, dacă problema e că din diverse motive nu te speli suficient de des pe cap și de aceea ai dezvoltat mătreață umedă. Acest produs delicat poate fi folosit zilnic, așa că nu mai ai probleme. În plus, mineralele marine sunt recunoscute pentru eficiența contra mătreței umede, deoarece enzimele și vitaminele reduc inflamația și scad mâncărimile. Șamponul recomandat de noi curăță eficient în timp ce menține hidratarea.
Dar dacă problema e mai degrabă scalpul gras, atunci te poate ajuta Rosemary Oil Strengthening Hair and Scalp Cleanser de la Camille Rose, în principal datorită extractelor de rozmarin. Produsul curăță în profunzime, incluzând mentă pentru atenuarea mâncărimilor, dar și amla, apigenin, shikakai și biotină care îndepărtează cu succes acumulările de pe scalp și restaurează nivelul de hidratare. Scalpul e revitalizat!
Folosește un exfoliant pentru scalp! Scrubul pentru pielea capului e un produs util pentru că înlătură cu succes depunerile care altfel s-ar concretiza în mătreață umedă. În plus, poate să revitalizeze și să îmbunătățească condiția scalpului tău.
Recomandăm în acest sens minunatul True Enlightenment Scalp Scrub de la Innersense, un tratament pre-spălare cu efect calmant, bogat în sare roșie hawaiană și argilă vulcanică. O să exfolieze cu delicatețe scalpul, eliminând toate impuritățile, în vreme ce extractele de măr refac hidratarea și ingredientele din plante vor calma inflamațiile și iritațiile, exact ceea ce ai nevoie dacă suferi de mătreață umedă. O să adori și prezența uleiului de mentă, care răcorește și revitalizează.
Nu folosi acest produs dacă ai scalp sensibil!
Folosește peria pentru scalp. Un ajutor de nădejde când vine vorba despre sănătatea scalpului e peria pentru scalp marca Natural Hysteria. Nu numai ca echilibrează producția de sebum și activează circulația sanguină, ci e o adevărată bijuterie dacă îți dorești un scalp cu adevărat curat. Îndepărteaza cu succes toate impuritățile, celulele moarte de la nivelul scalpului si, dacă o folosești când limpezești părul, te vei asigura că niciun reziduu provenit din șampon, mască sau basam nu a mai rămas pe scalp ca să îți facă probleme.
Ia o pauză de la stilizare. Dacă observi că mătreața umedă e recurentă, s-ar putea ca vina să o poarte produsele de styling. Rărește sau oprește de tot folosirea lor și vezi ce se întâmplă! Înainte de a trece la această măsura, care ți se poate părea extremă, încearcă să aplici produsele care vor rămâne în păr doar pe lungimi, la 5-6 cm distanță de rădăcină.
Încearcă extracte naturale. Sunt și remedii naturale pentru mătreața umedă, pe care le poți aplica ca atare sau le poți identifica în compoziția produselor de îngrijire preferate.
Începem cu Arnica, recomandată pentru dermatită, cu proprietăți antiinflamatorii și de reducere a producției de sebum. Poți dizolva o lingură de arnica într-o jumătate de litru de apă și poți îmbiba o compresă în acest mix pe care să o aplici apoi cutanat.
Dar și mai simplu e să folosești direct șamponul pentru stimularea creșterii părului Lavender Fresh Cleanse de la Camille Rose, ce curăță eficient, fortificând, hidratând și facilitând pieptănarea părului. Arnica rejuvenează și fortifică, iar oțetul de mere e la rândul său un ingredient stelar contra mătreței umede datorită capacităților sale anti-microbiene.
Un extract mai puțin utilizat pe plan local, dar erou pentru îngrijirea părului, este Fenugreek – Schinduf. O plantă mediteraneeană care face parte din familia Fabaceae, reprezintă un remediu ale cărui efecte anti mătreață umedă au fost demonstrate și științific. Poți să prepari o pastă din semințe înmuiate peste noapte, pe care să o aplici pe scalp cu o jumătate de oră înainte de a te spăla pe cap. Sau poți folosi balsamul fără clătire pentru echilibrarea hidratării Bounce Curl, cu cinci uleiuri celebre din Orientul Antic (ulei egiptean de Neroli, jojoba, argan, măsline și Fenugreek), ce poate fi utilizat ca primer și balsam, fortificând, hrănind și restaurând sănătatea părului. Aroma de iasomie, santal, magnolie și vanilie îl face de neuitat!
Reducând stresul, consumând o alimentație bogată în nutrienți și având grijă să te hidratezi suficient vei reuși de asemenea să completezi tabloul măsurilor anti-mătreață umedă. Crede-ne când îți spunem că nu are nicio șansă împotriva ta!