Știai că există o hartă a feței care poate indica probleme de sănătate în funcție de localizarea acneei? Dacă ți se pare o idee trăsnită, află că sunt inclusiv studii care o susțin! Desigur că acneea poate fi pur și simplu acnee, cauzată de probleme cu producția de sebum sau de o rutină de skincare deficitară, dar dacă nu ai mai avut coșuri demult și acestea au apărut dintr-odată, poate că e cazul să îți faci griji.
De la sindromul ovarelor polichistice la probleme digestive, află prin ce căi îți transmite pielea ta e că cazul să te îngrijorezi. S-a spus despre privire că e oglinda sufletului, dar se pare că tenul are mult mai multe să îți spună!
Acnee pe frunte
Acneea pe frunte e atât de deranjantă că te-ai hotărât să îți lași breton numai ca să nu îți mai strice ziua de câte ori zărești coșurile acelea buclucașe? Poate că ideea nu e să o ignori, ci să o analizezi la microscop!
Specialiștii spun că de vină ar putea fi stresul. Atunci când experimentezi niveluri ridicate de tensiune, sistemul hormonal se dă peste cap și de aici rezultă o supraproducție de cortizol care la rândul său sporește eliberarea de sebum, mai ales în zona frunții. Atunci când uleiurile secretate în exces iau contact cu bacteriile sau cu celulele moarte, se creează ambientul perfect pentru coșuri.
La mijloc pot fi și probleme digestive. De asemenea, infecția cu Candida poate fi „destăinuită” de organism și pe calea coșurilor de pe frunte. Mai mult, localizarea oferă detalii și mai bogate, acneea de pe frunte putând revela răspândirea acestei ciuperci la nivelul intestinului gros.
Ce poți face? Fă o programare la dermatolog și până atunci încearcă să rărești consumul de junk food și alimente procesate, limitează sarea și zahărul și bea mai multă apă, pentru detox.
În jurul gurii
De obicei, acneea care apare în jurul gurii, cu precădere pe buza superioară, nu e pricină de îngrijorare. Însă poate fi și semn al unei dereglări hormonale sau un indice al sindromului ovarelor polichistice. Dacă se întâmplă așa, să știi că nu numai coșurile îți vor da de veste, afecțiunea având și alte simptome, precum pierderea excesivă a părului, menstruații neregulate, depresie sau infertilitate.
Dar acneea din jurul gurii poate presupune pur și simplu faptul că nu cureți ca la carte pielea sau că ești datoare cu o exfoliere.
Ce poți face? Folosește un demachiant sau un exfoliant cu acizi AHA. Dacă suspectezi că la mijloc pot fi hormonii, discută cu un medic.
Pe gât/pe bărbie
Acum problema se poate înrăutăți fiindcă aceste spații sunt mai predilecte și pentru apariția acneei chistice. Totodată, ele pot semnala stres emoțional sau dezechilibru în producția de hormoni. Aici ies la suprafață coșuri mai mari ca dimensiune, chiar dureroase, pustule sau noduli. Totodată, coșurile de pe gât și de pe bărbie sunt mai greu de vindecat și pot lăsa în urma lor cicatrici.
Acneea de pe bărbie poate da de gol și unele afecțiuni stomacale, în vreme ce cea localizată pe gât poate fi un semnal de alarmă că trupul tău se luptă cu o infecție.
Ce poți face? Pe lângă consultul medical, e indicat să crești aportul de fibre, să faci yoga, pentru a domoli stresul și a îmbunătăți digestia, să dormi suficient și să bei mai multe ceaiuri. E de asemenea important să nu „zgândări” aceste coșuri încercând să le storci, fiindcă crești riscul de cicatrizare.
Pe obraji
Acneea de pe obraji poate sublinia probleme de sănătate ale plămânilor sau o infecție respiratorie. Cel mai des, însă, ea e cauzată de o îngrijire necorespunzătoare a pielii, de faptul că nu cureți ecranul telefonului sau nu speli fața de pernă. Totodată, poate să fie și felul tenului de a-ți transmite că s-a săturat să îl atingi când ești murdară pe mâini.
Ce poți face? Consumă fructe și legume proaspete, fă sport, renunță la fumat, petrece mai mult timp în aer liber și încearcă să restrângi aportul de alimente care produc aciditate în corp (carne, lactate, alcool, cafea sau zahăr), punând accent în schimb pe cele alcaline (legume verzi).
Pe spate/fese
Ai observat în ultima vreme că deși nu te confrunți cu acnee facială, apar coșuri sau coșulețe pe spate sau pe fese? O explicație poate fi igiena deficitară (nu faci duș suficient sau nu cureți cum trebuie aceste zone mai greu accesibile), dar răspunzătoare pot fi și efectele secundate ale unor medicamente prescrise pentru tulburări bipolare, răceli sau infecții, erupții cutanate sau dezechilibre hormonale.
Ce poți face? Ai grijă să cureți cu mai multă dedicație aceste zone sau discută cu medicul pentru eventuala înlocuire sau schimbarea tratamentului tău.
Pe piept
De câte ori nu ne-am simțit descurajate să purtăm o rochie cu decolteu din cauza acneei de pe piept? Această formă e frecventă la adolescență, dar poate apărea și la maturitate, în general supunându-se acelorași reguli ca acneea de pe față. De asemenea, responsabilă poate fi și foliculita (inflamarea foliculului de păr), la originea căreia stau hainele strâmte, din materiale care nu lasă pielea pielea să respire, transpirația, fricțiunea cu hainele umede, metodele de îndepărtare a pilozității corporale, sebumul în exces sau produsele de îngrijire cu substanțe care irită pielea.
Ce poți face? Ai grijă să faci duș de câte ori depui efort fizic, îmbracă haine din materiale care contribuie la absorbția și evaporarea transpirației și menține o igienă exemplară.
Pe linia bikinilor
Dacă ai coșuri în zona intimă, tot foliculita e de vină, mai ales dacă te razi și nu ai exfoliat pielea anterior. Și firele crescute sub piele pot determina apariția acneei vaginale, precum și alergiile cauzate de latex sau de produsele de îngrijire intimă.
Ce poți face? Asigură-te că exfoliezi pielea înainte de a te rade și că aplici ulterior un produs calmant, cum ar fi o cremă cu mușețel sau un gel cu aloe vera. Totodată, nu uita că principala cauză a apariției acneei e igiena, așa că lucrează la acest capitol.
Pe linia părului/pe mandibulă
Două regiuni distincte, dar care pot avea la origine aceeași cauză de apariției a acneei. Aici poate exista o ovarită (inflamație ovariană), ce reduce sinteza de estrogen, creând astfel un dezechilibru cu nivelurile de testosteron, spun specialiștii. Pe lângă acnee, o să mai experimentezi în acest caz un aflux de pilozitate facială și supraproducție de sebum.
Ce poți face? Fă-ți o programare la ginecolog dacă ești de părere că e cauza acneei tale, dacă nu aplică sfaturile de mai sus.
În jurul nasului sau pe nas
Pe vremuri se spunea că dacă îți apare un coș pe nas înseamnă că ești îndrăgostită, și se pare că această vorbă din popor are și un fundament științific. Într-adevăr, sunt specialiști care spun că acneea de pe nas poate indica probleme cu inima, dar mai specific nu cu sentimentele, ci cu tensiunea. Totodată, poți suferi și de carențe de vitamina B.
Ce poți face? Descrește consumul de zahăr și alimente grase (în special, înlocuiește grăsimile „rele” cu grăsimi „bune” cum sunt cele din pește, avocado, nuci sau semințe de chia și in). Într-un sens mai puțin îngrijorător, verifică dacă nu cumva cosmeticele tale au expirat.
În jurul ochilor
Mai rar întâlnită, această formă de acnee poate presupune o afecțiune numită dermatită periorală, caracterizată prin apariția unor papule mici în jurul ochilor, dar și al gurii sau al nărilor. Totodată, poți suferi de rozacee. Dacă coșurile apar la colțurile ochilor și sunt însoțite și de cearcăne, atunci poți avea probleme cu rinichii sau poți fi deshidratată.
Ce poți face? Bea mai multă apă!
Top 3 produse pentru tratamentul acneei
Dacă ai descoperit că acneea ta nu are la bază o cauză medicală (ce ușurare), dar și atunci când de vină sunt unele probleme de sănătate, important e să intervii și să tratezi coșurile corespunzător. Uite ce recomandăm!
Acizii sunt extraordinari când vine vorba despre atenuarea acneei, iar serumul Buffered Glycolic Acid de la Bioearth Elementa face echipă bună cu crema hidratantă din aceeași gamă pentru a exfolia, a contribui la regenerarea pielii, a atenua acneea și ridurile și a reduce petele pigmentare. O să obții un ten luminos, cu o textură îmbunătățată, grație acestui produs 100% vegan. Serul stimulează sinteza de colagen și reduce dimensiunea porilor.
Un alt element victorios în cazul acneei este zincul, iar în combinație cu Niacinamide (o formă a vitaminei B3) constituie un mix ideal pentru tratarea coșurilor. Regăsești această formulă în serul purificator Zinc + Niacinamide 11%, tot de la Bioearth Elementa, cu proprietăți hidratante și antiinflamatoare, reducând porii, reglând producția de sebum, estompând petele pigmentare și ridurile și încurajând regenerarea celulară. Tenul cu coșuri și acnee îți va mulțumi!
Dacă crezi în puterea naturii pentru a te ajuta să depășești orice inconvenient, atunci dă o șansă Gelului cu Aloe Vera 99,9% de la Yari. Vindecă, calmează, răcorește și hidratează tenul sau pielea corpului, fiind un produs versatil care te susține și în lupta contra îmbătrânirii, și a acneei. Vei observa să stimulează refacerea pielii, reducerea vergeturilor și a cicatricilor și arsurile solare, fiind totodată un produs care poate fi folosit pe păr.
Așadar, e extrem de important să analizezi, eventual împreună cu un specialist, localizarea acneei, și să tragi de aici concluziile justificate.