Totul despre căderea părului: de la cauze interne la cele externe

Chiar dacă părul nu este important din punct de vedere fiziologic, el contează extrem de mult pentru noi din punct de vedere psihologic și fizic. O femeie cu o podoabă capilară bogată și strălucitoare va fi mai atrăgătoare, dar în același timp se va simți mai sigură pe ea și pe atuurile sale. Părul frumos și sănătos ne dă acel boost de putere care ne va susține să trecem peste toate provocările zilei. Da, este atât de important!

E de la sine înțeles astfel că scenariul opus tabloului idilic de mai sus, respectiv căderea accentuată a părului, poate deveni o tragedie în toată regula. Acest fenomen este în general provocat de factori interni sau externi, și, deși în multe cazuri procesul este reversibil, sunt și situații în care daunele provocate sunt dificil sau chiar imposibil de combătut. Îți povestim azi tot ce trebuie să știi despre căderea părului și îți indicăm de asemenea cele mai bune tratamente.

De ce cade părul? 8 factori interni și externi

Este normal să pierdem în general 50-100 de fire de păr pe zi. Ți se pare un număr uriaș? Ține cont de faptul că podoaba ta capilară mai adăpostește încă 100.000 de fire gata să le acopere pe cele căzute la datorie. Cu toate acestea, și căderea părului este un fenomen destul de des întâlnit, specialiștii estimând că aproximativ una din trei femei se va confrunta cu această situație la un moment dat în viața sa. Uneori, femeile cu par cret si ondulat, care se pieptăna o dată la câteva zile tind să se alarmeze și să creadă că le cade excesiv de mult păr. Ține cont de lungimea părului tau. Dacă ai niște plete până la mijlocul spatelui, e normal ca 10-20 de fire de păr să ți se pară mult cantitativ.

Ceea ce trebuie subliniat este că, în majoritatea cazurilor, căderea părului este provocată de o cauză internă. Iată-le mai jos pe cele mai comune!

Stresul sau oboseala. Deși este a doua cea mai comună cauză a căderii părului, stresul acționează cel mai agresiv la adresa stării de bine a podoabei tale capilare. Efectele nu se văd imediat, ci la câteva luni după ce ai trecut printr-o traumă, fie că este vorba despre un accident sau o boală, o perioadă mai epuizantă la muncă sau un dezechilibru emoțional. Stresul afectează fazele de creștere a părului (anagenă, catagenă și telogenă), putând împinge forțat firul spre cădere, dar provoacă de asemenea și dezechilibre hormonale care pot cauza la rândul lor căderea. Vestea bună este că, odată ce ai depășit sursele de stres, părul se regenerează, în timp.

Ereditatea. Este considerată cea mai comună cauză a căderii părului și cea împotriva căreia e aproape imposibil să lupți. Precum în cazul ridurilor, dacă mama ta s-a confruntat cu rărirea și subțierea firului, este foarte probabil ca și pe tine să te aștepte același scenariu. Înaintarea în vârstă joacă de asemenea un rol important.

Hormonii. Își fac practic de cap cu organismul nostru, așa că de ce nu și-ar pune amprenta și asupra părului? Dezechilibrele hormonale pot denatura ciclurile de creștere a părului, responsabilitatea putând fi „pasată” hormonilor masculini. În general, perioadele de sarcină, postpartum și menopauză sunt caracterizate prin modificări hormonale care se manifestă prin căderea părului.

Anumite boli. Alopecia areata este afecțiunea care cauzează căderea părului pe porțiuni întregi, în timp ce Tinea capitis (pecingine pe scalp) și Tricotilomania (înclinația patogenă a unei persoane de a-și smulge fire de păr din cap) pot duce chiar la apariția cheliei. Bolile de tiroidă sunt la rândul lor vinovate pentru căderea părului, conturând atât dezechilibre hormonale, dar și anemie.

Anumite medicamente. În general, medicamentele care tratează cancerul, artrita, depresia, problemele cardiace sau pe cele cu guta pot avea drept efecte adverse și căderea părului.

Lipsa de vitamine și de minerale. Ți-am spus deja că, spre deosebire de tine și de oglinda ta, organismul nu acordă prea multă importanță părului. Astfel că orice deficit nutrițional va fi imediat vizibil în numărul tot mai mare al firelor de păr care te părăsesc. Periculoasă este cu precădere lipsa de fier, mineral care participă la producția de proteine ce sunt angrenate în creșterea firului de păr, dar și carența de B12.

Cauzele externe care provoacă căderea părului sunt mai puțin numeroase, dar au la rândul lor partea lor de vină. Iată de ce să te ferești!

Coafuri sau tunsori agresive. Îți îndrepți părul cu placa frecvent, folosești adesea aparatele de coafat, îți prinzi părul în cel mai strâns coc de balerină care a văzut lumina acestei lumi? Nu e de mirare că șuvițele preferă să îți spună „adio”. De partea cealaltă, și unele tratamente, precum cele cu uleiuri încălzite în exces sau permanentul pot provoca căderea părului.

Rutina de îngrijire a părului. Produsele pline de substanțe artificiale, în special cele care conțin sulfați, siliconi, ceară, uleiuri minerale sau alcooli vor usca firul de păr și îl vor degrada în timp, astfel că acesta se fragilizează și cade mai repede.

Poți stopa căderea părului? Dacă da, cum?

Am făcut un legământ sacru la Natural Hysteria, acela de a nu te minți niciodată și de a prețui încrederea ta, clienta noastră, mai mult decât orice. Astfel, te atenționăm că orice produs-minune care promite că va elimina cu totul căderea părului cel mai probabil profită de temerile tale pentru a obține profit. Căderea părului, mai ales atunci când afectează suprafețe mari, este periculoasă și nu se tratează decât în cabinetul medicului.

 

imagine

Specialistul va ști să îți recomande medicamentele necesare sau poate de asemenea să sugereze o operație de implant de păr, dacă este cazul. Tratamentele nu trebuie făcute după ureche, ci numai ghidate de un profesionist.

De partea cealaltă, firește că există și produse de îngrijire care pot întări firul de păr și îl vor face mai rezistent în fața atacului factorilor interni și externi care cauzează căderea părului. Astfel, produsele cel mai recomandate sunt cele curate, care exclud substanțele cu potențial periculos pe care ți le-am indicat mai sus, cu precădere produsele de îngrijire bazate pe sulfați duri.

La ce remedii poți apela? Noi recomandăm produsele marca Sabio, care vor avea efect alături de tratamentul recomandat de către doctor.

Începem cu Serumul pentru stimularea creșterii părului de la Sabio. Considerat una dintre cele mai bune soluții naturale, produsul este un tratament fortifiant, nutritiv și regenerator care hidratează, stimulează creșterea părului, stopează căderea și îmbunătățește elasticitatea și rezistența firului. Are la bază extracte de ulei de ricin, ulei de argan și uleiuri esențiale de cimbru, rozmarin, Ylang-Ylang, cedru, lavandă, muşeţel și salvie. Aplică la rădăcina părului și masează ușor, apoi lasă să acționeze timp de cel puțin 2 ore cu părul acoperit de o cască de baie și de un prosop încălzit. Folosește timp de maximum 14 zile și reia tratamentul după o săptămână de pauză.

 

imagine

Ce mai e de folos? Tinctura tonică împotriva căderii părului cu urzică și chili. Recunoscută datorită atributelor sale de stopare a căderii părului și de fortifiere, urzica deține și proprietăți antialergice, antiinflamatoare și cicatrizante, fiind foarte benefică atât pentru păr, cât și pentru scalp. De partea cealaltă, capsaicina din chili combate căderea părului și stimulează creșterea. Produsul mai include ulei esențial de oregano și extracte de salvie. Cum folosești? Masează câteva picături pe scalp în fiecare dimineață.

Încheiem cu Serul revitalizant de la Sabio care pur și simplu va trezi la viață părul tău. Hidratant și regenerator, serul de la Sabio îmbunătățește elasticitatea și rezistența părului, intensifică volumul și accentuează strălucirea: părul tău va fi mai frumos ca niciodată. Serul include ulei de ricin, ulei de argan, ulei de migdale dulci și uleiuri esențiale de rozmarin și ylang-ylang.

Fie că este cauzată de factori interni sau externi, căderea părului e un fenomen alarmant, despre care trebuie neapărat să discuți cu un medic sau cu un specialist. Nu te trata după ureche, nu asculta de sfaturile tuturor binevoitorilor, ci caută ajutor profesionist. Testează și produsele noastre, ca adjuvant în tratament!