Afectând sute de milioane de persoane la nivel mondial, rozaceea este una dintre cele mai „misterioase” afecțiuni. Nu i se cunoaște cu precizie cauza, nici nu a fost descoperit încă un tratament care să o vindece în totalitate. Cu toate acestea, oamenii de știință depun constant eforturi și sute de produse sunt create cu generozitate pentru a minimiza efectele negative ale acestei probleme dermatologice.
Azi punem sub lupă temuta rozacee și îți spunem ce trebuie să știi despre ea! Citește tot ce te interesează în rândurile de mai jos!
Ce este rozaceea și care sunt cauzele sale?
Rozaceea poate fi definită drept o afecțiune dermatologică de natură inflamatorie care se caracterizează prin înroșirea pielii, dar și prin apariția de pustule sau prin dilatarea vaselor de sânge, care devin vizibile. În general, rozaceea este mai prezentă pe frunte, nas sau obraji.
Ce îi mai place rozaceei? „Să se joace cu tine”. Ceea ce înseamnă că simptomele vor apărea pentru câteva zile, săptămâni sau luni, urmând ca după aceea să dispară pentru a reapărea după o anumită perioadă. Cercetătorilor nu le este clar ce anume determină acest fenomen.
Deși oricine se poate confrunta cu rozaceea, afecțiunea e mai predilectă la femeile de peste 30 de ani, care au tenul deschis la culoare. Capricioasă, așa cum o știm, rozaceea poate fi adesea confundată cu acnee sau cu o simplă tendință de înroșire a tenului.
Care sunt cauzele sale? Și aici, medicii indică spre o serie de factori care acționează în tandem. Iată ce poate sta la baza rozaceei:
- consumul de alimente fierbinți sau condimentate;
- alimente care conțin compusul numit cinamaldehidă: scorțișoara, ciocolata, roșiile sau citricele;
- prezența bacteriei intestinale Helicobacter pylori;
- consumul de alcool, cu precădere vinul roșu;
- expunerea la temperaturi extreme;
- expunerea la condiții meteo precum soarele puternic sau vântul;
- emoțiile;
- unele medicamente care presupun dilatarea vaselor de sânge;
- unele produse cosmetice.
Există și anumiți factori de risc care pot potența apariția rozaceei. Iată despre ce e vorba:
- sexul feminin;
- pielea deschisă la soare, ce a suferit de arsuri solare;
- vârsta de peste 30 de ani;
- fumatul;
- moștenirea genetică.
Care sunt semnele rozaceei?
Problema cu simptomele rozaceei este că pot fi comune și altor afecțiuni dermatologice, ceea ce poate face ca boala să fie adesea dificil de diagnosticat. Îți spunem care sunt semnele ce o pot da de gol:
- înroșirea tenului;
- apariția de pustule care pot semăna cu coșurile și care conțin puroi;
- probleme cu ochii: rozaceea poate fi asociată cu ochii uscați, iritați sau umflați, condiție care poartă numele de rozacee oculară;
- rinofimă (nas mărit): rozaceea poate provoca întărirea pielii de pe nas, care conduce la distorsionarea volumului acestuia. Fenomenul este mai prezent la bărbați decât la femei.
Ce trebuie să știi este că medicul e cel care pune diagnosticul de rozacee. Dacă suspectezi că este posibil să fi fost afectată și tu, programează-te la un dermatolog și nu te hazarda să te tratezi singură de rozacee.
Cum poți lupta cu rozaceea? Există tratamente?
Începem cu vestea proastă, ca să îți descrețim apoi fruntea și cu informațiile pozitive. Nu există încă un tratament care să dea roade integral împotriva rozaceei. Cu toate acestea, sunt nenumărate opțiuni care se pot dovedi eficiente.
Astfel, medicul îți poate recomanda administrarea de antibiotice, de unguente, creme sau geluri pe bază de acid azelaic sau metronidazol. Tratamentul laser este și el eficient.
Însă, după cum ne știi, preferăm întotdeauna să prevenim, nu să tratăm!
Ca să lupți cu armele potrivite cu rozaceea, e vital să eviți cauzele care o provoacă. Nu folosi produse pe bază de alcool, mentol sau hamamelis și ferește-te de exfolianții agresivi. Dacă ți se pare ca roșești prea des și fără vreun motiv anume, mai ales după ce te expui la frig sau căldură, n-ar fi rău să treci la acțiune. Toate aceasta pot fi semne de rozacee incipientă.
Apelează la un demachiant delicat. Recomandarea noastră este demachiantul de la Sabio Rose & Aloe Vera care conține ingrediente organice precum apa de tei, sucul de aloe vera sau apa de trandafiri, alături de extracte de sâmburi de grapefruit. Cu o formulă blândă, fără conservanți, demachiantul conferă o senzație de revigorare, calmând și respectând echilibrul pielii, fără a o usca.
E bine de asemenea să folosești o cremă cu factor de protecție solară. Apelează neapărat la un produs special formulat pentru tenul sensibil, așa cum este So Sensitive Rose Facial Moisturiser SPF 20 de la Bourn Beautiful Naturals. O cremă hidratantă cu o formulă ușoară, bogată în ulei de cânepă pe bază de acid lineoleic, apă de trandafiri calmantă și anti-iritantă și lapte de capră hidratant, So Sensitive Rose Facial Moisturiser are un factor de protecție de 20, deci te apără de razele nocive ale soarelui.
Ce mai rămâne? Să descoperi în bogata pleiadă a produselor cosmetice create în sânul naturii!
Noi îți propunem două esențe magice, provenite din patria frumuseții, Coreea! Advanced Snail 96 Mucin Power Essence de la CosRx este dedicată tenului sensibil sau uscat și are la bază mucină naturală de melc cu proprietăți super hidratante. Esența transformă pielea și va avea efecte fabuloase și în regiunile afectate de rozacee, dar și cu acnee sau hiperpigmentare. Aplică după curățare și tonifiere și completează cu crema ta de față.
Benton ne pune la dispoziție atât de apreciata Snail Bee High Content Steam Cream, o cremă lejeră cu secreție naturală de melc, care e dedicată și tratamentului rozaceei. Având de asemenea efect în diminuarea ridurilor și prevenirea apariției lor, produsul este must-have pentru pielea ta.
E timpul să te înarmezi contra rozaceei! Învață să recunoști această afecțiune pentru a putea să îi faci față ca la carte! La Natural Hysteria, propunem o îngrijire delicată a pielii, întotdeauna în tandem cu tratamentele recomandate de către medic. Abia așteptăm să aflăm ce ne sugerezi și tu!