Lumina albastră dăunează tenului: mit sau realitate?

Una dintre cele mai recente surse de griji din beauty și wellness este lumina albastră. E mai mult decât probabil să fi auzit de ea, căci face obiectul temerilor tot mai mari legate de faptul că petrecem prea mult timp în fața dispozitivelor electronice, dar să știi că lumina albastră nu e emanată numai de telefoane și laptopuri, ci face parte și din spectrul luminii solare.

Și cât timp oamenii de știință nu au niciun dubiu că acest tip de raze afectează sănătatea ochilor, să știi că nu există încă dovezi clare și de necontestat că la fel se întâmplă și cu pielea ta. Află dacă ai sau nu temei să îți pui semne de întrebare mai jos!

Totuși, ce este lumina albastră?

Știi că ne place să ne cunoaștem „dușmanul” înainte de a acționa, așa că iată ce informații am adunat despre lumina albastră.

Dacă până acum cele mai multe griji privind impactul radiațiilor asupra pielii și a stării generale de sănătate se refereau la UVA și UVB, ultimii ani au ridicat semnale de alarmă și privind lumina albastră. Aceasta face parte din spectrul luminii solare vizibile (380-500 nanometri).

Cu cât o undă are o lungime mai mare, cu atât coeficientul de energie pe care îl poartă e  mai scăzut. Așadar, ca să înțelegi de ce ne preocupă lumina albastră, află că face parte din categoria razelor scurte.

Dar lumina albastră nu e emanată numai de soare, ci e produsă și de becurile fluorescente și incandescente, dar și de ecranele televizoarelor, ale telefoanelor și laptopurilor.

Cât de tare ne afectează lumina albastră?

Lumina albastră din spectrul solar pătrunde mai adânc în piele decât radiațiile UV, dar vestea bună e că nu cauzează cancer. Nu e însă lipsită de efecte adverse asupra pielii, așa cum vei vedea mai jos.

Cât privește efectul luminii albastre emanate de dispozitivele electronice, căci acestea ne preocupă în special, să știi că e minimal, mai ales atunci când îl comparăm cu lumina solară. Dacă dorești o abordare mai precisă, un studiu realizat în Germania accentua că o săptămână de expunere la lumina albastră a ecranelor, realizată la o distanță de 30 de cm, era echivalentă cu ceea ce resimțeai în doar un minut petrecut vara, în Hamburg. Iar dacă îți plac cifrele, alt studiu nuanța că lumina albastră emanată de tehnologie era de 100-1000 de ori mai puțin intensă decât cea solară.

Cum ne afectează lumina albastră?

Deși, așa cum am văzut, impactul nu e atât de devastator atunci când petrecem timp cu telefonul decât afară, în soare (atenție, numai raportându-ne la lumina albastră), să știi că există totuși efecte nocive. Printre acestea se numără pigmentarea, înroșirea și umflarea la față, determinate în urma unor reacții din organism ce pot deteriora ADN-ul și pot degrada fibrele de colagen și de elastină.

De asemenea, cercetătorii au apreciat că lumina albastră poate și să cauzeze radicali liberi în organism.

Ce trebuie să reții e însă că nu sunt dovezi stricte care să ateste că aceste efecte negative sunt produse în principal în urma expunerii la deja hulita lumină albastră. Și, așa cum am subliniat, impactul celei emanate de tehnologie e redus.

Ce trebuie să te îngrijoreze e însă sănătatea ochilor, și de data aceasta arătăm cu degetul acuzator spre lumina albastră a ecranelor. Aceasta produce în timp tensiuni la nivelul ochilor, putând conduce la uscare, cataractă sau degenerescență maculară. Totodată, s-a constatat, după cum ai simțit-o poate și pe propria piele, că prea multă lumină albastră tulbură somnul.

Cum poți contracara efectele luminii albastre?

Cu toate că nu avem încă temei să ne fie frică de lumina albastră, ținem să facem o remarcă. Deși studiile nu sunt încă alarmante, ia în calcul că nici nu a existat posibilitatea de a analiza efectele pe timp îndelungat ale expunerii la tehnologie, care pot fi mult mai îngrijorătoare.

Acestea fiind spuse, cea mai bună măsură pe care o poți lua dacă vrei să minimizezi impactul luminii albastre e să reduci timpul petrecut în compania telefoanelor și gadgeturilor. Desigur, există și protecții de ecran disponibile, dar și filtre special concepute pentru lumina albastră, dar eficiența lor e îndoielnică. Poți purta și căști, atunci când vorbești la telefon, ca să pui distanță între tine și ecran.

Un produs pe bază de vitamina C are efecte antioxidante și va contracara radicalii liberi creați în corp de lumina albastră. Astfel, integrează în rutina ta de îngrijire serumul Pure Vitamin C de la Purito, recomandat tuturor tipurilor de ten. Formulat cu agenți de protecție naturali, restabilește luminozitatea și elasticitatea pielii, atenuând și ridurile fine. Vitamina C este combinată în această formulă cu acidul hialuronic, pentru ca tenul tău să aibă un tonus formidabil. Vei observa cum pielea e mai hidratată și mai tonificată, dar și că pistruii, petele pigmentare și cearcănele încep să dispară.

Dar, după cum știi prea bine că suntem de părere, e mai important să previi decât să tratezi. Dacă te sperie lumina albastră, opune-i-te cu un produs cu SPF. Nu a fost nicicând mai important să mizezi pe aceste produse, mai ales că vor contracara potențialele daune provocate de lumina albastră a soarelui, protejând de asemenea de mult mai amenințătoarele radiații UV. Sfatul dermatologilor e să alegi un produs cu filtre minerale, mai degrabă decât chimice, dacă te aperi de lumina albastră: o recomandare este Skin Fit Mineral Sun Cream SPF50+/PA++++ 50 ml de la Benton, cu o textură ușoară și deplină compatibilitate cu toate tipurile de ten. Crema de protecție solară are un spectru larg și include ingrediente de calitate precum extractul de hammamelis și uleiul esențial de rozmarin, oferind tenului nutrienții necesari și impresionând și cu capacitatea de hidratare.

Lumina albastră: are și efecte pozitive?

Un alt motiv pentru care nu considerăm că lumina albastră e un baubau atât de mare e reprezentat de faptul că oamenii de știință i-au descoperit și atuuri.

Astfel, lumina albastră e utilizată în cabinetele dermatologilor pentru tratarea unor forme de eczeme, acnee și chiar cancer datorită capacității sale de stimulare a vindecării rănilor.

Cu toate acestea, să nu ne înțelegi greșit, considerând că îți recomandăm să îți lipești chipul de ecrane, în timp ce suspini fericită. Poate că lumina albastră nu e chiar monstrul care pare a fi, dar utilizarea îndelungată a tehnologiei are efecte adverse, așa că nu ar strica să te îndepărtezi din când în când de gadgeturi.

De asemenea, protejează-ți tenul! Produsele recomandate de noi au beneficiul de a-ți fi utile în orice situație, un argument în plus să le descoperi potențialul!