Dușul rece: beneficii și precauții de care să ții cont

Dușul rece: beneficii și precauții de care să ții cont

Dacă te numeri și tu printre cei care consideră că cei mai înțelepți oameni erau grecii antici, atunci o să te bucuri să afli că s-au numărat, cel puțin din punct de vedere atestat istoric, printre primii promotori ai dușurilor reci. E adevărat, la atenieni băile publice erau mai mult un prilej de socializare decât de însănătoșire, dar între timp știința a dovedit și că există alte beneficii de necontestat.

Discutăm despre ele mai jos, când îți vom spune și ce precauții ar trebui să te țină pe tușă în cazul dușurilor reci, dar și care este cea mai corectă modalitate de a opta pentru această practică.

Ce este un duș rece?

Așa cum îi spune și numele, dușul rece presupune expunerea la cea mai joasă temperatură a apei pe care o poți suporta (ideal, sub 15 grade) și face parte dintr-o ramură a hidroterapiei (terapia cu apă), conjugată cu specificul terapiei reci (crioterapia).

Sunt mai multe modalități prin care te poți expune la această practică, fie prin scufundarea într-o cadă cu apă cu gheață, prin înotul în apa rece a mării, a oceanelor sau a lacurilor ori a unei piscine neîncălzite (dar, atenție, numai după un antrenament specific), sau, așa cum am văzut, prin subiectul nostru de azi, dușul rece.

Ce beneficii se presupune că are dușul rece?

Ținem să te avertizăm că numai o parte din efectele pozitive de mai jos sunt susținute de dovezi științifice, așa că nu le lua drept literă de lege. Sunt însă sprijinite prin mărturii de numeroase persoane al căror stil de viață s-a schimbat radical după ce au început să facă duș cu apă rece.

Vezi mai jos ce recomandă această practică pe care poate nu ai adopta-o din pură plăcere (cel puțin nu la început).

Susține imunitatea. Principiile holistice pornesc de la o idee simplă, aceea că expunerea controlată la frig te va ține departe de răceli. Dacă ți se pare o mentalitate naivă, ia în calcul că de la o idee similară au plecat și vaccinurile. Altfel spus, există și dovezi, un studiu din Olanda arătând că persoanele care făcuseră dușuri reci timp de 30, 60 sau 90 de secunde pentru 90 de zile au avut cu 25% mai puține zile de concediu medical. Se pare că șocul temperaturii scăzute intensifică activitatea celulelor ce luptă cu infecțiile, leucocitele.

Poate să reducă simptomele depresiei. Ideea e simplă și aici, ca la orice tehnică naturistă: când te avânți sub jetul înghețat, creierul nu se mai poate concentra la niciun gând negativ, axat fiind numai pe cum să diminueze senzația de neplăcere sau disconfort. Continuăm explicația implicând și hormonii; corpul va intra apoi într-o stare de tipul „luptă sau fugi”, fiind inundat de hormonii stresului, cortizolul și adrenalina, și, ca urmare, reacția instinctivă va fi ca pulsul să crească și vasele de sânge să se contracte. Mai rezistă puțin și vine partea cea mai frumoasă: odată ce trupul se adaptează, se eliberează hormonii fericirii, dopamina, serotonina și endorfinele, ce ne vor ajuta să ne simțim mai relaxați, rejuvenați fizic și psihic.

Și cercetările se aliniază acestor descoperiri: un studiu sublinia că participanții care optaseră zilnic pentru dușuri reci raportaseră o descreștere a simptomelor depresiei, în vreme ce o altă cercetare afișa aceleași rezultate pozitive pentru anxietate și îmbunătățirea dispoziției.

Stimulează metabolismul. E nevoie de energie pentru ca organismul să lupte să mențină o temperatură crescută sub jetul rece, de aici se ard calorii și se pune la treabă metabolismul.

Ameliorează circulația. Poate cel mai evident atu al dușurilor reci e ameliorarea circulației. Intrând în „modul de supraviețuire”, corpul va lupta cu toate armele să revină la temperatura sa inițială, și astfel va crește și rata de circulație a sângelui, ca să încălzească țesuturile.

Reduce inflamația. Iată încă un proces fascinant: atunci când iau contact cu apa rece, vasele de sânge se contractă, îngustându-se, iar sângele ajunge mai repede și mai bogat în oxigen și în nutrienți la organe. Când căldura redevine stăpână, vasele revin la forma inițială, extinzându-se (se dilată), iar sângele revine la țesuturi, la fel de năvalnic, ajutând la combaterea inflamației, fapt care e cu atât mai îmbucurător atunci când suferi de dureri de mușchi sau de febră musculară.

Poate să aline durerea. Unul dintre cele mai importante avantaje ale dușurilor reci este că interferează cu percepția durerii, stabilizată la nivelul creierului. Ți-am spus că acum sinapsele tale sunt preocupate de un cu totul alt gând, așa că transmiterea impulsurilor nervoase de la corp către creier e îngreunată. Așa sunt calmate atât durerea localizată, cât și cea cronică.

Alte atuuri? Dușurile reci înfrumusețează pielea, crescând fermitatea sa, reducând celulita, minimizând porii și diminuând producția în exces de sebum, dar pot și să îmbunătățească rezistența la insulină și deci să reducă riscul de diabet de tip 2.

De ce precauții să ții cont dacă vrei să urmezi terapia cu dușuri reci

În primul rând, nu face dușuri reci atunci când îți e rău fizic. Așadar, sunt excluse stările de gripă sau răceală, infecțiile, convalescența, bolile în stare acută, slăbiciunea fizică. Evită și dacă ai făcut exces de zel; îți vei da seama dacă ideea de duș rece îți repugnă.

Alte situații în care să te abții? Dacă suferi de boli cardiovasculare sau hipertensiune, dacă ești în vârstă și ai probleme cu tensiunea. În aceste cazuri, e bine să obții mai întâi acordul medicului pentru această practică. Printre cei cărora nu le sunt recomandate dușurile reci se numără și pacienții diagnosticați cu boala Raynaud, o maladie caracterizată de probleme de sensibilitate la frig și de circulație, dar și cei cu afecțiuni respiratorii precum astmul.

Iritațiile cutanate cauzate de expunerea prelungită la rece sunt un alt „așa nu”. Totodată, evită să stai mai mult de 15 minute în apa de temperatură scăzută, căci corpul poate să intre în hipotermie.

Cum să faci un duș rece?

Nu e atât de simplu cum pare. Mai ales dacă ești încă neobișnuit/ă cu această practică, să te arunci cu curaj sub picurii reci, eventual și după o baie fierbinte, poate fi echivalent cu un dezastru. Mai bine ia-o încet, scăzând progresiv temperatura apei sau alternând cu dușuri calde. Terapia recomandată pentru atleți sună astfel: un duș fierbinte de 3 minute, urmat de unul rece de 1 minut, procedeul fiind repetat de trei ori și încheiat neapărat cu temperatură scăzută.

Ca să suporți mai ușor, respiră adânc pe tot parcursul dușului rece. Mută jetul de jos în sus, asigurându-te că nu îl menții mai mult decât poți suporta pe fiecare parte a trupului.

Când ar trebui să faci un duș rece? Chiar rămâne la latitudinea ta, căci studiile nu au indicat și momentul ideal. Pentru unele persoane, dimineața e momentul cel mai adecvat, când abia s-au trezit din somn și au nevoie de energie, dar să știi că cercetătorii nu susțin neapărat această alegere, căci atunci suntem și mai sensibili la rece. După amiaza sau seara dușul rece va fi mai suportabil.

Cât ar trebui să dureze un duș rece?

Nu te gândi că e cazul să te chinui cu durate de duș de-a dreptul barbare. Și 30 de secunde sunt minunate, de fapt de aici studiile au început să și întrevadă beneficii. Dacă vrei să faci totul ca la carte, atunci durata ideală este de circa 3 minute.

Ce urmează după dușul rece?

Să restabilești temperatura confortabilă a corpului. Te poți șterge mai întâi cu un prosop aspru, dintr-un material precum cânepa, de exemplu, ca să intensifici circulația sangvină, după care poți urma cu ritualul tău obișnuit.

Aplică o cremă hidratantă, ca să maximizezi toată acea pleiadă de efecte pozitive.

Loțiunea de corp și mâini cu unt de cacao  Shaqa Shah va fi pur și simplu un deliciu! Hidratează și catifelează, lăsând în urmă un parfum subtil. Formula sa cu vitamina E se absoarbe rapid, și ce vei mai aprecia e că e un balsam pentru pielea afectată de soare, vânt sau, așa cum ai ghicit, dușul rece. Poți constata în timp și diminuarea ridurilor fine sau a vergeturilor apărute în sarcină.

Adori untul de Shea? Îl vei regăsi în loțiunea de corp nutritivă Cantu Skin Therapy Nourishing Body Lotion. Produsul oferă o hidratare de lungă durată, absorbindu-se rapid și menținându-și efectul pe tot parcursul zilei. Pielea își va recăpăta luminozitatea și suplețea datorită amestecului de unt de Shea, unt de cacao, Aloe Vera și vitamina E. Apreciem și efectul de rejuvenare al pielii uscate și aspre și parfumul încântător de vanilie și portocală.

Tentat/ă de un duș rece? Beneficiile îl recomandă, dar trebuie să ții cont și de precauții!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>