9 cauze ale căderii părului și soluția potrivită pentru fiecare

Căderea părului e o problemă ce pare să fi apărut din senin pentru multe dintre noi. Într-o zi ne mândream cu coama noastră bogată și strălucitoare, cu adevărat demnă de invidiat, iar în următoarea constatam că lăsam în urmă mănunchiuri de fire pe perie sau în scurgerea de la baie.

Înainte de a cerceta potențiala cauză a căderii părului tău, trebuie să reții că există o ciclicitate în creșterea acestuia. Nu e anormal să pierzi circa 100 de fire de păr pe zi, iar acest număr poate crește exponențial atunci când te afli în etapa de stagnare a creșterii sau de cădere.

Desigur, dacă constați că părul s-a rărit considerabil pe o anumită regiune a scalpului (sau a corpului) ori că ai început să chelești, ia atitudine și discută cu un specialist. Noi îți spunem care sunt cauzele potențiale pentru care cade părul și ce poți face în acest sens.

De ce îți cade părul? 9 potențiale cauze și soluțiile aferente

Se poate întâmpla ca părul să te părăsească din cauza unei boli, a stresului sau a unor medicamente, ori ca la baza acestui fenomen să stea o greșeală pe care chiar tu o comiți. De ce cade sau se rărește părul? Iată!

Ai dezechilibre hormonale. O cauză frecventă pentru care îți cade părul e perturbarea activității hormonilor. Fie că vorbim despre prezența androgenilor sau hormonilor masculini în exces, fapt care se poate întâmpla în perioada menopauzei sau dacă iei anticoncepționale, sau despre dezechilibre ale funcționării tiroidei, trebuie să discuți cu doctorul tău care va prescrie tratamentul necesar.

Ai rămas însărcinată. Sarcina nu e numai un mic miracol, dar și un carusel de emoții și de hormoni ieșiți de sub control. Părul nu are atât de mult de suferit, mai ales că, așa cum se întâmplă adesea în viață, câștigă, dar și pierde. În perioada sarcinii vei observa că podoaba capilară crește mai repede și mai deasă, prin prisma accentuării producției de estrogen, dar în postpartum fenomenul se va inversa și părul se va subția sau va cădea. Ce trebuie să știi e că aceste schimbări sunt reversibile.

Soluția? Fii blândă cu părul tău. În cazul sarcinii, doctorul nu poate interveni în niciun fel, așa că nu îți rămâne decât să te confrunți singură cu aceste modificări tratând cu delicatețe părul.

De exemplu, nu îl mai spăla cu șamponul tău clasic, ci folosește un balsam de spălare. Mai ales că te afli într-una dintre cele mai frumoase perioade din viața ta, investește în produse naturale, gentile și blânde, așa cum e balsamul pentru spălare cu flori de mac MaterNatura, magic pentru o viitoare mămică. Produsul conține surfactanți delicați proveniți din semințe de Moringa și cocos care îndepărtează sebumul și murdăria fără a usca firul de păr și ingrediente emoliente ce hidratează în profunzime. Proteinele de soia fortifică, iar extractele de mușețel, gălbenele și Monoi conferă strălucire și lasă părul ușor de descurcat. O să te îndrăgostești de acest balsam!

Suferi de o boală. Alopecia Areata este termenul medical asociat căderii generalizate sau limitate a părului, fiind vorba despre o afecțiune autoimună în care propriul sistem imunitar atacă foliculul și îl distruge. Pe lângă căderea părului, uneori de pe suprafețe întinse, poți observa rărirea sau subțierea temporară sau permanentă a firului. Soluția este să discuți cu un doctor pentru tratament. Pe lângă alopecie, și alte boli autoimune precum tiroidita Hashimoto sau lupusul pot provoca aceste probleme.

Unele medicamente. Fie că vorbim despre antidepresive, contraceptive orale, medicamentele prescrise pentru chimioterapie, anticoagulante sau antiinflamatorii, folosirea pe termen lung poate să cauzeze căderea părului. Ce trebuie să realizezi în acest caz e că soluția nu e să încetezi tratamentul, ci să discuți cu medicul tău pentru eventuala înlocuire a acestor pilule.

Stres. Probabil că cea mai comună cauză a căderii părului pe scară largă este stresul. Fie că vorbim despre tensiunea emoțională pe care o resimți după un eveniment traumatizant așa cum sunt accidentele, bolile, moartea cuva drag, un divorț sau o despărțire, ori despre neplăcerile survenite într-o perioadă agitată, cu multă muncă sau marcată de griji continue, stresul face ravagii și cu părul tău. În acest caz, meditația, yoga sau exercițiile de respirație pot ajuta mult.

Deficiențe nutriționale. Lipsa de biotină, zinc, fier și proteine poate sta la baza necazurilor tale cu podoaba capilară. Atenție mare, însă, e cazul să faci analize ca să te asiguri că într-adevăr ai aceste deficiențe, căci nutriționiștii tot atrag atenția asupra faptului că administrarea pe cont propriu a multivitaminelor poate face mai mult rău decât bine. Ca să fim mai exacte, vitaminele A și E, luate în exces, pot chiar să provoace o cădere mai accentuată a părului, înrăutățind situația. Ce poți face? Consumă alimente prietenoase cu părul, precum somonul, avocado, leguminoasele, fructele de pădure sau verdețurile ca să nu îți mai faci griji pentru eventualele carențe.

Tratamente chimice. Fie că te decolorezi des, faci tratamente de îndreptare a părului cu keratină sau te coafezi permanent, cuticula se va revolta la un moment dat. În cazul căderii părului, ia o pauză de la tratamentul agresiv și mizează pe masca cu proteine Protein Powered Deep Conditioning Hair Mask de la Fix My Curls, recomandată pentru părul ondulat și creț, procesat chimic sau termic. Cu efect restructurant, produsul include proteine din quinoa, porumb și grâu pentru a repara legăturile disulfidice rupte, netezește firele electrizate și redă elasticitatea părului. Și scalpul se va bucura grație combinației de extracte de amla și alge marine, iar aroma de cacao și trandafir e cuceritoare.

Instrumente de styling. Faci abuz de placă, foehn sau ondulator? Atunci nu e de mirare că bietul păr a început să cadă. Soluția? Folosește un produs cu protecție termică. Noi recomandăm Thermal Defence loțiune pentru protecție termică de la Curl Keeper, must-have dacă folosești aparate de coafare pe bază de căldură. Protejând firele de deteriorarea provocată de placă, ondulator, uscător sau difuzor, produsul învăluie firul într-o barieră ca un scut și menține umiditatea. Printre ingrediente se numără algele marine, mușețelul și coada-calului, ce hidratează în profunzime.

Porți părul mereu strâns în cozi sau cocuri. Nu negăm că din când în când, mai ales când suferi de o bad hair day, o coadă sau un coc sunt salvatoare. Dar când acestea sunt unicele tale opțiuni de styling și mai și depui presiune asupra firului, prinzându-l strâns, poți să slăbești cuticula și să te pregătești prin urmare să îți iei la revedere de la ea.

Ce poți face? Folosește un produs care să stilizeze părul, astfel ca acesta să arate minunat în orice coafură. Un astfel de exemplu este Light Hold Creme Gel de la Bounce Curl, ideal pentru părul ondulat sau creț, ce oferă fixare și definește frumos, hidratând, reducând frizz-ul și păstrând forma buclelor pentru o lungă perioadă de timp. Formula lejeră nu îngreunează, conferă volum și oferă strălucire, fiind infuzată cu ingrediente nutritive precum uleiul de semințe negre.

Îți cade părul? Poți să te confrunți cu oricare dintre cauzele de mai sus. Acționează cu ajutorul soluțiilor noastre: sperăm să îți fi fost de ajutor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>