Adio, vârfuri tocite: cele mai bune sfaturi de îngrijire

Vârfurile tocite sau despicate sunt una dintre cele mai familiare probleme cu care se confruntă podoaba noastră capilară. Atât de familiară, încât adesea, în disperare de cauză, credem cu naivitate într-unul dintre cele mai comune mituri din haircare, și anume faptul că, odată ce vârful șuviței s-a crăpat, îl putem repara.

Adevărul e că numai dacă ești înzestrată cu magie ai avea șanse să scapi de vârfurile casante. Nu știm nimic despre puterile tale, dar pentru majoritatea muritoarelor acest fapt e imposibil.

Ceea ce nu înseamnă că nu poți să previi tocirea sau despicarea vârfurilor. Cum? Afli din rândurile de mai jos!

De ce se deteriorează vârfurile?

Pe măsură ce părul crește în lungime, vârfurile se deteriorează. E un fapt știut, cât se poate de natural, și ar trebui și acceptat. Nu poți face mare lucru împotriva acestui proces – altceva decât să te tunzi -, dar e musai să ții cont că există și anumite cauze ce pot exacerba starea vârfurilor tale.

Cum vârfurile sunt cea mai „bătrână” parte a firului de păr, sunt și cel mai expuse. Atunci când stratul lor exterior, de protecție, e slăbit sau chiar destrămat, cortexul va ajunge vizibil, de unde și denumirea de vârfuri tocite sau despicate.

Tratamentele chimice, așa cum sunt colorarea sau permanentul, utilizarea agresivă a instrumentelor de coafat pe bază de căldură și pieptănatul dur se numără printre cei mai importanți factori ce produc despicarea vârfurilor.

Cum poți preveni vârfurile tocite?

Înainte să tratezi (ceea ce am văzut, din păcate, că e imposibil cu privire la subiectul nostru de astăzi), mai bine previi. Iată care sunt măsurile recomandate de experți!

Nu folosi prea mult șampon!

Atunci când e umed, părul e cel mai sensibil și mai vulnerabil, prin urmare tot ce vei face acum îl va afecta în mod direct. E bine să folosești un șampon cât mai blând și mai natural, dar e util și să știi ce cantitate poți folosi.

Ai auzit cu siguranță de măsura corespunzătoare unei monede de 50 de bani, dar, deși e o medie corectă, e evident în același timp că nu se potrivi tuturor. În loc să îți iei portofelul cu tine în cadă, mai bine prinde-ți părul într-o coadă de cal și verifică cu mâna diametrul său: aceasta ar fi și cantitatea de șampon ideală.

Șamponul fără sulfați de la MaterNatura îți va proteja cu dedicație părul. Produsul se adresează tuturor tipurilor de păr, fiind blând și delicat, dar totodată suficient de eficient pentru a îndepărta toate impuritățile în timp ce păstrează echilibrul uleiurilor secretate de pielea capului. Șamponul nu încarcă și lasă părul moale la atingere și atât de mătăsos.

Folosește o mască de păr!

Un păr fără vârfuri despicate e prieten la cataramă cu produsele de hidratare. Mai consistentă decât un balsam, masca pătrunde în adâncimea cuticulei, reducând uscăciunea, deteriorarea și frizz-ul.

Testează masca intens hidratantă Algae Renew de la Camille Rose, un tratament bogat, de o calitate superioară, infuzat cu extracte de alge albastre-verzi. De ce ar conta acest ingredient? Fiindcă include mai mult de 65 de vitamine, minerale și antioxidanți, dar și extracte de cacao și unt de mango pentru o super putere de hidratare. O să apreciezi și prezența biotinei din alge, care stimulează creșterea.

Fii blândă cu părul tău atunci când îl speli.

Ți-am spus că în acest stadiu e cel mai fragil, așa că acționează cu prudență. Mai ales atunci când îl usuci poți „sări calul”: în loc să ștergi agresiv cu prosopul, frecând intens, mai bine folosește un tricou vechi, pe care să îl înfășori în jurul capului.

Descurcă părul înainte să îl aranjezi.

E primul gest pe care trebuie să îl faci după ce ai eliminat excesul de apă din păr. Folosește un pieptene cu dinții rari sau chiar propriile degete, în timpul dușului, eliminând câlții atunci când aplici balsam sau mască.

Desigur, uneori e posibil ca nimic să nu mai facă față, și atunci ai nevoie de un ajutor. Balsamul fără clătire pentru descâlcirea părului As I Am – Born Curly e un as în materie. Ce dacă e pentru copii? Îl poți folosi fără probleme și tu! Produsul hidratează, conferă luciu și manevrabilitate, descâlcește și reduce cu 89% ruperea firelor la pieptănare.

Ce ne mai place? Că include ulei de argan, un adevărat elixir miraculos pentru păr, deținând molecule mai mici decât alte uleiuri, ceea ce facilitează pătrunderea în cortex.

Dormi pe o față de pernă din satin sau mătase

Bumbacul nu e cea mai proastă alegere din lume când vine vorba despre lenjerii, dar nu rivalizează cu mătasea sau alternativa sa sintetică, satinul. Reduci frecarea, una dintre principalele cauze ale despicării vârfurilor.

La Natural Hysteria suntem atât de bucuroși să îți prezentăm colecția noastră de fețe de pernă din satin. Ai la dispoziție numeroase opțiuni cromatice, precum acest auriu divin. Satinul previne electrizarea părului și ruperea vârfurilor datorită suprafeței sale lucioase, fiind de asemenea renumit și datorită proprietăților sale anti-age.

Redu folosirea aparatelor de coafat.

Nu spunem să renunți de tot la ele, dar restrânge-le folosirea. Nu ar strica să iei pauze de la styling-ul cu placa sau cu ondulatorul și, de fiecare dată când le folosești, să te întrebi dacă merită într-adevăr vârfurile tocite pe care le vei obține.

În cazul în care nu te poți abține, măcar descrește temperatura la care le utilizezi.

Totodată, propune-ți ca măcar vara să îți lași părul să se usuce natural.

Tunde-te!

De cele mai multe ori, cea mai eficientă metodă prin care te asiguri că nu vei avea de-a face cu vârfuri despicate este să treci pragul stilistului o dată la 4-6 săptămâni.

Cum să camuflezi vârfurile despicate

Nu aveai habar de sfaturile de mai sus și e prea târziu acum să acționezi, dar nici nu vrei să îți scurtezi părul? Poți ascunde vârfurile despicate, dar numai pe termen scurt, plus că expui părul la riscul de a deveni încărcat.

Netezește doar vârfurile aplicând puțin ulei, precum cel de cocos, de migdale sau de argan.

De asemenea, poți apela la coafuri care să ascundă vârfurile, așa cum sunt cocurile la ceafă sau în vârful capului.

Vârfurile despicate sau tocite nu au, din nefericire, tratament. Există însă modalități să previi apariția lor și sfaturi prețioase pe care sperăm că le vei urma.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>