Ajută meditația cu adevărat pielea?

Meditația e o practică inspirată de înțelepciunea popoarelor orientale și nu numai (și rugăciunea e practic o formă de meditație) cu nenumărate beneficii pentru sănătatea psihică. De la niveluri mai reduse de stres la anxietate și tensiune mentală scăzute, o mai bună concentrare și atenție și chiar imaginație și creativitate stimulate, obiceiul de a păstra câteva minute de liniște zilnic aduce nenumărate beneficii și a devenit indispensabil multora dintre noi.

Și deși am acceptat cu seninătate că meditația face mai mult decât să ne îmbunătățească sănătatea mentală, susține funcționarea inimii și a sistemului nervos, echilibrează producția de hormoni și întărește imunitatea, am fost ușor refractare atunci când am aflat cele mai noi revendicări ale adepților practicii: meditația lasă pielea mai netedă și mai catifelată, mai luminoasă și mai fermă, vizibil întinerită și cu mai puține (sau chiar fără) erupții de acnee. Nu ne judeca fiindcă am fost atât de reticente, dar știi cum se spune, uneori lucrurile sună prea bine ca să fie adevărate.

Și totuși, făcând apel la logică și la o judecată echilibrată – așa cum ar trebui să procedăm de fiecare dată când auzim despre un trend care face ravagii în beauty, căci da, și meditația e un trend – am înțeles că nu numai că această revendicare nu e exagerată, dar e cât se poate de fundamentată.

Cel mai bun argument că meditația ajută pielea? Contracarează stresul, iar stresul are efecte devastatoare asupra dermului. Discutăm acest punct de vedere, dar și alte beneficii ale meditației și îți spunem cum să o practici pentru o piele cu aspect fabulos în rândurile de mai jos!

Cum afectează stresul pielea?

O cantitate mică de stres e chiar benefică supraviețuirii, n-o s-o negăm. Până la urmă, explozia de cortizol îi ajuta pe strămoșii noștri preistorici să facă față numeroaselor pericole mortale ale existenței de zi cu zi, dar viața ta nu ar trebui să se simtă în mult mai confortabilul secol XXI de parcă ai fi alergată în fiecare zi de un dinozaur cu scopul de a-i deveni mic dejun.

Aceste reptile uriașe au dispărut, dar temerile, anxietățile și sursele noastre de stres s-au diversificat și din păcate sunt cât se poate de departe de extincție, aflându-se de fapt la polul opus, multiplicându-se pe zi ce trece. Fie că e vorba despre job, oboseală cronică, viața de familie, presiunea perfecționismului sau eternele comparații care ne cimentează stima de sine, să știi că meditația poate fi de ajutor.

Dar cum afectează stresul pielea? Atunci când resimțim tensiune, corpul crește producția de cortizol – hormonul stresului -, ceea ce dă peste cap mecanismele pielii. În timp, nivelurile crescute ale acestui hormon pot duce și la deshidratare, și la accelerarea producției de sebum și acnee, la îmbătrânire prematură, reducerea producției de colagen, inflamație și un aspect palid și tern. Nu e de mirare că pielea ta „se ofilește” parcă în timpul perioadelor stresante.

Cum ajută meditația pielea: beneficii inestimabile

Ultimele cercetări științifice arată cum există o conexiune importantă nu numai între creier și sistemul digestiv, dar și între creier și piele: se pare că sunt formate din același strat de celule provenit din embrion. Fiind interconectate, ce face bine unuia, va face și celuilalt.

În primul rând, meditația ajută fiindcă balansează producția de cortizol, apărând pielea de stres și reducând nivelurile de inflamație. Însă practica „golirii minții de gânduri” face mult mai mult: întărește bariera de protecție a pielii, netezește și conferă un aspect „plin” și tânăr, reducând de asemenea erupțiile acneice și rozaceea.

Nu e tot: atunci când meditezi vei constata și că dormi mai bine, iar cum în timpul somnului pielea se repară și se regenerează, iată un alt aspect pozitiv. Dai șansa pielii să întinerească printr-o odihnă profundă, susținută de tehnici de meditație.

Totodată, cele mai multe practici de meditație sunt însoțite și de exerciții de respirație, așa că stimulezi circulația, dând un look fresh și luminos pielii.

Studiile au arătat și că persoanele care meditează se simt mai calme, mai încrezătoare, mai pașnice și mai fericite, iar toate aceste emoții conduc pe cale de consecință la un nivel mai scăzut al stresului, ca într-un cerc pozitiv din care pielea iese câștigată.

Promovând o abordare mai conștientă a vieții, punând accent pe observație și pe atenția acordată trupului, emoțiilor și gândurilor, meditația poate de asemenea să creeze obiceiuri mai bune. Fie că mănânci mai sănătos, faci sport, dormi mai bine sau practici recunoștința, îmbunătățindu-ți relația cu cei dragi, important e că duci o viață mai bună și prin urmare vei avea o piele mai netedă, mai catifelată și mai tânără.

Cum să meditezi pentru o piele fericită

Fără presiune: e vital să înțelegi că meditația nu presupune să îți golești complet mintea de gânduri pentru un anumit timp. Desigur, acesta e scopul său ultim, dar dacă nu o practici de zeci de ani sau nu ești un călugăr budist (și uneori, nici atunci) e posibil să nu ajungi la acest punct al liniștii supreme. Se pare că unele persoane au o minte mai agitată, ce nu poate ajunge niciodată la acest nivel ideal, al golirii complete de gânduri, ceea ce e perfect acceptabil. Important e să te liniștești, să practici conștientizarea de sine, să respiri adânc și să te concentrezi pe momentul prezent.

Poți să folosești serii de meditații ghidate, să rostești mantre pentru a împiedica mintea să rătăcească sau să te întorci la respirație de câte ori gândurile îți zboară aiurea. Important e să accepți aceste gânduri, să nu te lași influențată emoțional de ele, ci să le permiți să vină și să treacă fără să te implici. Încearcă, e mai simplu decât pare și cu timpul vei căpăta experiență.

Dar cum meditezi ca să faci bine pielii? În primul rând, demachiază-te, căci nu vrei să începi această practică relaxantă cu fața încărcată. Folosește un produs natural și finisează cu Snail Bee High Content Skin Toner, un toner ideal pentru toate tipurile de piele, inclusiv cele acneice sau sensibile. Formula ușoară îmbunătățește tonusul și textura, iar combinația de venin de albine și secreție de melc reechilibrează, întinerește, calmează și reduce și efectele stresului și poluării în asociere cu ceaiul verde, stimulând acțiunea meditației.

După ce te-ai asigurat că pielea e curată, pulverizează pe ten un spray care îndeamnă la relaxare și detensionare, precum minunata apa de lavandă de la Sabio.  Are efect regenerant, cicatrizant și calmant, fiind ideală pentru tonifiere.

Ca să desăvârșești ritualul de îngrijire – pe care ar fi bine să îl realizezi fiind conștientă de gesturile tale, așa intri automat și în starea de relaxare – aplică un serum ușor. Centella Unscented Serum de la Purito e formulat fără uleiuri esențiale, dar include în schimb magica Centella Asiatica cu efecte calmante, anti-iritante, antibacteriene și de stimulare a producției de colagen. Ceramida NP redă umiditatea și întărește bariera de protecție, iar peptidele vor contura o luminozitate extraordinară.

După acest ritual de răsfăț, aprinde o lumânare, ține la îndemână câteva cristale pentru meditație sau pur și simplu renunță la orice artificii și așează-te într-un loc confortabil. Alege un interval de meditație sau relaxează-te după pofta inimii. Un fundal sonor cu muzică cu vibrații înalte îți va merge direct la minte și la inimă!

Nu ne mai rămâne decât să îți urăm meditație plăcută și la cât mai multe beneficii pentru piele!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>