Ghidul părului sănătos: cum previi și tratezi vârfurile despicate

Vârfurile despicate: pot transforma și cel mai frumos păr! Fenomenul afectează fără discriminare față de textura sau tipul părului și reprezintă unul dintre cele mai aprige coșmaruri ale unei femei interesate de binele podoabei sale capilare.

Ne dorim un păr sănătos, puternic și strălucitor, dar ce facem cu vârfurile casante? Înainte să fim poftite la salon (sau încurajate să optăm pentru extensii), am dat o șansă recomandărilor de mai jos. Pentru noi au funcționat, așa că abia așteptăm să aflăm dacă îți vor merge și ție la inimă. Află ce sunt vârfurile despicate, cum apar și cele mai bune sfaturi pentru prevenția și tratamentul lor.

Cauzele vârfurilor despicate: de ce trebuie să te ferești

Dacă te-ai confruntat cu vârfurile despicate, nu o să te mai întrebi niciodată ce sunt deoarece fenomenul ți se va părea supărător de familiar. Practic, vârfurile casante reprezintă rezultatul separării sau deteriorării firului, care se desparte în două sau mai multe fragmente.

Da, ai citit bine: două sau mai multe. De fapt există mai multe tipuri de vârfuri despicate: cel în formă de Y este cel mai cunoscut, dar sunt și vârfurile casante mai „nefericite”, intitulate „furculiță”, sau cele terminate într-un nod, prezente mai ales la posesoarele de de păr creț.

În ceea ce privește cauzele apariției vârfurilor despicate, stresul la care e supusă podoaba capilară se evidențiază ca principal factor. Iată mai jos care sunt aceste surse de stres:

  • deteriorarea mecanică a părului prin periaj, uscare neconformă sau frecarea șuvițelor;
  • colorarea excesivă;
  • tratamente chimice;
  • folosirea instrumentelor de coafat pe bază de căldură.

Vârfurile despicate, străine de tine: cum previi acest fenomen

E mai ușor să previi decât să tratezi: începem să fim sigure că persoana care a formulat pentru prima dată acest adevăr universal se confrunta cu vârfuri despicate. Tocmai de aceea, sfatul nostru este să favorizezi grija acordată părului și să eviți să suferi de vârfuri despicate decât să te întrebi disperată cum să scapi de ele.

Usucă părul în mod inteligent. Poate părea mai simplu să freci părul cu prosopul ca să îl usuci? La fel gândesc și vârfurile despicate. De fapt, dacă procedezi întocmai ești pe punctul de a comite una dintre greșelile ce provoacă deteriorarea părului. Metoda corectă de a acționa este să absorbi umezeala din vârfuri, aplicând presiune și storcând foarte gentil părul. Apelând la un prosop din microfibre vei ușura nespus această sarcină.

Îmbunătățește-ți relația cu uscătorul de păr. O altă etapă a îngrijirii părului care este pe plac vârfurilor despicate e legată de utilizarea foehn-ului. Încearcă pe cât posibil să lași părul să se usuce natural, mai ales vara, și nu folosi uscătorul decât la rădăcini, permițând vârfurilor să se usuce numai prin efectul secundar al căldurii. Experții recomandă de asemenea să usuci părul numai după ce 60-90% din el s-a „zvântat” natural și să optezi pentru un produs profesional cum este Uscătorul de păr Supersonic de la Dyson, cu o tehnologie special concepută pentru a proteja părul și a preveni supraîncălzirea sa, diminuând efectul de electrizare și prevenind astfel apariția vârfurilor despicate.

Folosește aparatele de coafat la temperatură mai mică. Există o părere general răspândită, pe care experții în hairstyling o demontează ca fiind mit, ce afirmă că, cu cât un aparat de coafat funcționează la o temperatură mai mare, cu atât e mai eficient. Nici pe departe! Se pare că nu există decât o singură diferență între temperatura cea mai mare atinsă de un gadget și media de 180 de grade: aceea că îți arde părul mai repede.

Peria de păr, interzisă pe șuvițele umede. Știm că e un coșmar să îți descurci părul cât e uscat, dar nici să folosești peria cât e ud nu e mai recomandat. Soluția? Apelează la un pieptene cu dinții rari, mult mai blând cu șuvițele tale decât peria.

Evită dușurile fierbinți. Apa fierbinte poate fi încântător de relaxantă, dar e nocivă atât pentru piele, cât și pentru păr. Sfatul de milioane al hairstylistilor este să îți clătești măcar la final părul cu apă rece ca să închizi astfel cuticula.

E posibil să tratezi vârfurile casante?

Avem o veste proastă: ideea de a trata vârfurile casante e mai degrabă dorință arzătoare decât posibilitate. Experții sunt de părere că există un singur gest care poate trata vârfurile despicate și acela e tunderea lor. Treci pe la salon o dată la 6-8 săptămâni; nu numai că astfel scapi de vârfurile casante, dar astfel previi și apariția lor.

Există însă și modalități prin care să maschezi vârfurile despicate sau să împiedici evoluția deteriorării pe lungime, salvând astfel firul de păr. Iată la ce ne referim!

Nu șampona prea des părul!

Spălându-te zilnic pe cap vei supune părul unui stres inutil; nu mai vorbim că astfel poți face rău mediului înconjurător. Pentru sustenabilitate și pentru protecția cuticulei rărește spălările pe cap; de asemenea, apelează la un șampon hidratant care să aibă grijă de vârfurile tale.

Nu numai că miroase fabulos, dar e și atât de bun pentru vârfurile tale! Șamponul reparator fortifiant Ancient Egyptian de la The Mane Choice conține biotiina care redă rezistența și elasticitatea, alături de magicul ulei de mongongo, un elixir ce previne apariția vârfurilor despicate și hidratează în profunzime.

Investește în îngrijire!

Un păr frumos e un păr îngrijit, iar balsamul fără clătire reparator Cantu Avocado e magic pentru părul deteriorat, fragil, cu vârfuri casante. Produsul combate ruperea părului și tratează vârfurile despicate grație combinației de ulei de avocado și unt de Shea. De asemenea, balsamul e minunat pentru scalpul sensibil, integrând în compoziție și atât de prețuita Aloe vera.

Poți acoperi vârfurile despicate?

Desigur, dacă folosești o eșarfă cool și stylish, dar poți miza de asemenea și pe sprayul cu lavandă Shaken Hair Spritzer de la Camille Rose. Cum funcționează? Hidratează și descâlcește, netezind șuvițele și camuflând vârfurile despicate, pe care promite să le hrănească intens. De asemenea, produsul stimulează creșterea părului.

Vârfurile despicate nu sunt nici pe departe sfârșitul lumii! Ține cont de sfaturile noastre și du îngrijirea părului la un alt nivel! Nu e așa că acum podoaba ta capilară chiar e demnă de copertele strălucitoare ale revistelor?