Co-washing: Ce este și de ce a devenit o practică la modă, Co-Washing

Co-washing: Ce este și de ce a devenit o practică la modă

Multă vreme am privit șamponul ca pe acel aliat care nu putea să nu ne fie loial. Până la urmă, ne curăța mândria de podoabă capilară și ne oferea acel sentiment magic de prospețime. Cu timpul, am descoperit însă că substanțele agresive din șampon îndepărtau uleiurile naturale produse de scalp pentru a hidrata șuvițele, ceea ce putea conduce la numeroase efecte adverse, de la deshidratarea și deteriorarea cuticulei la estomparea culorii de păr.
Atunci fetele și femeile din întreaga lume s-au întrebat: „ce e de făcut?”. Din fericire, a apărut co-washing-ul, iar lumea noastră s-a schimbat. Află totul despre această rutină de spălare a părului și descoperă produsele recomandate pentru un co-washing de nota 10!

Ce este co-washing-ul?

Deși tehnica a primit un nume abia acum câțiva ani, era utilizată de femei din toată lumea de mai mult timp de atât. Co-washing-ul își trage denumirea de la „conditioner-only washing” (tr.red. spălarea doar cu balsam) și numele său îți va spune totul: femeile care optează pentru această tehnică au renunțat la șampon.
Care sunt avantajele acestei opțiuni? În primul rând, cureți părul cu blândețe și obții o podoabă capilară de mai mare frumusețea: moale, suplă și atât de ușor de aranjat.
Dar cum funcționează totuși acest proces? Balsamul, deși nu este un produs de curățare, conține la rândul său o serie de detergenți, care vor îndepărta impuritățile de pe firul de păr fără a-l agresa. Atunci când sunt amestecate cu apa, aceste substanțe elimină murdăria, iar părul se va simți curat, dar nu va „scârțâi”, moment în care deja știi că l-ai deposedat de toate uleiurile sale naturale. Din dorința de a satisface nevoia de hidratare maximă, dar și cea de curățare blândă și eficientă a părului, au apărut produse destinate special co-washing-ului.

Cui i se potrivește co-washing-ul?

În primul rând, trebuie să știi că nu există legi atât timp cât vine vorba despre îngrijirea personală. Ceea ce altei fete i se potrivește pentru tine poate reprezenta un adevărat dezastru. Așa că, chiar dacă te situezi sau nu în grupul-țintă pentru co-washing, sfatul nostru este să îi dai o șansă și să vezi cum funcționează pentru tine.
În teorie, femeile cu păr deteriorat și uscat sunt cele mai bune candidate pentru co-washing. Acestea vor avea cel mai mult de profitat de pe urma atuurilor acestei tehnici dat fiind faptul că au nevoie de hidratare ca de aer. Iar în cadrul acestui grup, fetele cu părul creț sau ondulat sunt cele care vor iubi cel mai tare co-washing-ul, bucurându-se de bucle superbe odată ce au schimbat modalitatea de curățare a lor.
Și femeile cu păr vopsit pot beneficia de pe urma co-washing-ului, dar cu condiția ca scalpul lor să fie sănătos. Spălarea numai cu balsam va proteja culoarea și va preveni efectul de estompare a ei, provocat de substanțele agresive din șampon.

 

Care sunt categoriile ce nu sunt sfătuite să apeleze la co-washing? În general, persoanele care au părul fin și subtire, pentru ca poate deveni încărcat de la substanțele hidratante. Dar, așa cum am mai spus, părerea noastră este că oricine ar trebui să ofere o șansă co-washing-ului, deoarece suntem unici, cu nevoi singulare.

 

 

Cum te speli pe păr cu balsam

Dacă ai ajuns atât de departe în articolul nostru, înseamnă că ești deja interesată și nu putem decât să ne bucurăm. Mai jos te învățăm ce pași presupune teoretic co-washing-ul.
1. Umezește-ți părul cu dedicație. Șuvițele tale trebuie să fie complet ude, picurând apă, deoarece astfel deja ai bifat primul pas, acela de a înmuia impuritățile de la suprafața părului și a scalpului.
2. Folosește o cantitate consistentă din produsul ales. Uită de mărimea comparabilă cu o monedă care îți era recomandată la șampon. Ar trebui ca balsamul să ajungă să acopere suprafața întregului scalp, astfel că indicațiile care erau valabile la spălarea clasică a părului nu mai au nicio însemnătate acum.
3. Întinde produsul masând blând, cu degetele, nu cu unghiile. Astfel accelerezi „topirea” impurităților. Lasă co-wash-ul să acționeze circa 3-5 minute sau chiar mai mult, dacă părul tău e extrem de deshidratat. Limpezește apoi bine de tot. Și aici bine de tot, înseamnă chiar bine de tot. Insistă mult, măcar 5 minute, cu apă din abundență.
4. Aranjează părul așa cum procedezi de obicei. Vei fi uimită să constați că nici nu mai ai nevoie de atât de multe produse de styling, deoarece părul tău se așează atât de docil, încât vei deveni deja fana numărul 1 a co-washing-ului.
5. O dată pe lună sau la două săptămâni, utilizează un șampon clarificant. Co-washing-ul e o metodă de curățare delicată, care uneori nu va reuși să răzbească printre depozitele de produse de styling. Așa că apelează din când în când la un șampon clarificant (cu frecvența recomandată de noi sau mai des/rar), care să curețe firul în profunzime.
Cât de des trebuie să te speli pe cap cu balsam? Iată o altă întrebare la care cel mai bun răspuns îl poți oferi chiar tu. În general, e recomandat să te speli pe păr o dată, maxim de două ori pe săptămână, dar noi suntem de părere că e mai degrabă indicat să urmezi rutina care dădea deja rezultate în cazul șuvițelor tale.

 

4 produse recomandate pentru co-washing

La Natural Hysteria ne-am îndrăgostit de co-washing. De aceea, am adunat cu râvnă cele mai bune balsamuri pentru spălarea părului și ți le punem la dispoziție cu inima deschisă. Iată ce îți recomandăm!
Balsamul de spălare DevaCurl No-Poo Original a intuit cel mai bine necesitatea de a include ingrediente care curăță cu delicatețe scalpul și părul, fără a te priva de uleiurile naturale de care ai atâta nevoie. Produsul este ideal pentru toate tipurile de păr creț și nu produce spumă, excluzând sulfații, parabenii și siliconul. În schimb, balsamul te răsfață cu extracte de mentă pentru un val uluitor de prospețime și cu ulei din sâmburi de struguri, care hidratează cu temeinicie.

 

Cantu ne propune un balsam hidratant pentru spălarea părului care va face minuni. Cremos și catifelat, produsul de co-wash îți va lăsa părul mai frumos ca niciodată: până și prințesele din povești vor învăța ce e invidia admirându-ți părul. Balsamul curăță delicat scalpul și părul, elimină acumularea de produse și hidratează în profunzime, lăsând buclele fermecător de moi și de mătăsoase. Pe bază de un amestec unic de unturi și uleiuri, Balsamul de la Cantu nu conține uleiuri minerale, sulfaţi, parabeni, siliconi, ftalaţi, gluten, parafină și propilenă.
Nu ai părul creț, dar totuși te încântă ideea de co-washing? Recomandarea noastră este balsamul leave-in/pentru co-wash Soft As Can Be de la The Mane Choice.

 

 

Textura ușoară face produsul ideal pentru o utilizare cotidiană, iar versatilitatea sa e mai mult decât convingătoare: balsamul poate fi folosit la co-wash, pe post de tratament leave-in sau pentru descurcarea părului. Revitalizând și restructurând firul în profunzime, produsul previne ruperea sau deteriorarea părului, descurcă și îți dăruiește un păr superb, care te va face să suspini de fericire.

 

Soft As Can Be de la The Mane Choice include nutrienți care hidratează și întăresc firul de păr și extracte de biotină și ceai verde care stimulează creșterea părului. Îl vei adora!

 

 

 

Ne întoarcem la părul creț și îți recomandăm un balsam de spălare pentru bucle cu aspect divin. Este vorba despre Hydra-Drench de la Bounce Curl, care are la bază un complex de ingrediente hidratante și de curățare cu eficacitate remarcabilă. Cu o compoziție pe bază de uleiuri, balsamul previne frizz-ul și te va cuceri datorita aspectului irezistibil pe care îl va căpăta părul tău. E de încercat!

 

 

Dacă părul tău întâmpină dificultăți în a reține hidratarea din cauză că e poros, avem soluția ideală pentru tine.

 

Balsamul pentru spălarea părului cu porozitate ridicată de la Shea Moisture va fi prietenul tău de nădejde. În timp, nu numai că va determina cuticulele încăpățânate să se închidă, dar te va ajuta să îți hidratezi corespunzător părul.Asta grație faptului că este formulat cu oțet de mere, extrem de benefic în cazul unui păr cu porozitate ridicată. Împreună cu celelalte ingrediente de bază, precum uleiul de mongongo si untul de Shea, acest co-wash e de încercat mai ales daca părul tău a fost procesat chimic sau termic.

 

 

Descoperă selecția noastră de balsamuri special concepute pentru spălarea părului pe Natural Hysteria! Apelează și tu la tehnica co-washing-ului și părul va suspina de fericire, mulțumit că ai înțeles de ce anume are nevoie.

Scrie-ne și povestește-ne cum au funcționat și pentru tine recomandările noastre!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>